U Novom Sadu kanonizovani vladika Irinej Ćirić i Sveti mučenici bački (FOTO i VIDEO)

U Novom Sadu kanonizovani vladika Irinej Ćirić i Sveti mučenici bački (FOTO i VIDEO)

Liturgijom u porti Sabornog hrama u Novom Sadu koju je služio patrijarh Porfirije, uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve (SPC) i sestrinskih pomesnih crkava, obavljen je "svečani čin kanonizacije svetog Irineja Ćirića, episkopa bačkog, ispovednika vere, i svetih mučenika bačkih", objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Vladika bački Irinej Ćirić je za svetitelja proglašen na ovogodišnjem majskom zasedanju sinoda SPC, sa datumom praznovanja 6. aprila, a na toj sednici je odlučeno i da se Sveti mučenici bački praznuju 23. januara.

Jučerašnjim svečanim činom ozvaničeno je proglašenje svecem episkopa Irineja Ćirića koji je tokom Drugog svetskog rata iz mađarskog logora Šarvar spasao 3.000 srpske dece, trudnica i majki sa odojčadima, a potom ih udomio u 55 eparhija u Bačkoj.

Foto: Srpska pravoslavna crkva


U svetom vladici Irineju – iako ima atribut ispovednika, imamo i mučenika, imamo i prepodobnog – sabrano je mnoštvo vrlina. Ispovedao je i propovedao je Ime Hristovo na sve četiri strane sveta, ali za vreme Drugog svetskog rata, bezbroj puta – možda, spolja posmatrano, ponižavajući se – zastupao je svoj narod na svakome mestu, molio i kumio da prestane sa zločinima na teritoriji Bačke 1941. i 1942. godine – rekao je u besedi patrijarh Porfirije.


Nakon liturgije, poglavar SPC dodelio je orden Svetog Save drugog stepena gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, "u znak priznanja za njegov dragoceni doprinos unapređenju odnosa između crkve i države, posebno Eparhije bačke i Novog Sada, naročito po pitanju negovanja sećanja na nevino postradale u Pogromu u Bačkoj, od 1941. do 1944. godine", navodi u saopštenju SPC.

Patrijarh odlikovao Miloša Vučevića Ordenom svetog Save

Oceni vest:
2
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Red justice

  pre 506 dana i 12 sati

  Kolaborant i saradnik fašističkog okupatora.
  Klasičan funkcioner SPC.

  Oceni komentar:
  5
  5
 • miki

  pre 506 dana i 8 sati

  ne znam cime je pokojni vladika zasluzio ovoliko palceva na dole, valjda je trebao tu nejac da pusti da umre u logoru.

  Oceni komentar:
  1
  1