U Novom Sadu obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

U Novom Sadu obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević primio je predstavnike udruženja osoba sa invaliditetom povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Prijemu su takođe prisustvovali član Gradskog veća za socijalnu i dečju zaštitu i brigu o porodici i deci Tihomir Nikolić i pomoćnici gradonanačelnika Ljiljana Koković i Aleksandar Petrović.

- Grad Novi Sad svake godine opredeljuje sredstva za Programe udruženja osoba sa invaliditetom kao i za programe kojima se obezbeđuju dnevne usluge u zajednici. U 2017. godini dodeljena su sredstva u ukupnom iznosu od preko 42 miliona dinara za programe 37 udruženja. Takođe je, u skladu sa Odlukom o socijalnoj zaštiti Grada Novog Sada i Programom unapređenja socijalne zaštite u ovoj godini, obezbeđeno oko 213 miliona dinara za ŠOSO "Milan Petrović" i Dom u Veterniku – rekao je Srđan Kružević.

On je dodao da Grad Novi Sad, iako ima razvijene usluge socijalne zaštite, planira unapređenje postojećih i razvijanje novih, zasnovanih na boljoj dostupnosti i kvalitetu a u cilju podrške za samostalan život i podsticanja što veće socijalne uključenosti.

Sekretarka Udruženja distrofičara južno-bačkog okruga Aleksandra Panović zahvalila se domaćinima na prijemu u ime svih udruženja i istakla da Grad pruža podršku svim udruženjima kako bi im svakodnevni život učinio boljim i sadržajnijim.

- Ono što je pozitivno jeste da Grad pored ne smanjuje sredstva opredeljena za realizaciju programa kojima se obezbeđuju posebni oblici socijalne zaštite, a veliku pažnju posvećuje reprezentativnim organizacijama koje zastupaju interese velikog broja osoba sa invaliditetom na teritoriji Grada Novog Sada. Naša Udruženja će kao i svake godine nizom manifestacija obeležiti Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i potruditi se da što više naših članova uzme učešće u tim aktivnostima i na taj način želimo da damo svoj doprinos borbi protiv stereotipa i predrasuda pristutnih u našem društvu – istakla je Aleksandra Panović.

Nakon prijema svi učesnici obišli su i šalter salu Gradske kuće u kojoj su instalirani novi mikrofoni za gluve i nagluve osobe, kao i vodič na Brajevom pismu kroz gradske službe Grada Novog Sada za slepe i slabovide osobe koje će im omogućiti bolje snalaženje u svakodnevnom životu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan