U Novom Sadu obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

U Novom Sadu obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, u Gradskoj kući je upriličena tradicionalna svečanost na kojoj je Crveni krst Srbije davaocima dodelio priznanja za ostvareni jubilarni broj davanja krvi u 2021. godini.

Prisutne je na prijemu pozdravio zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić i tom prilikom istakao da su događaji kao što je taj značajni jer skreću pažnju javnosti na važnost dobrovoljnog davalaštva krvi.

Moramo biti svesni da su situacije u kojima su ljudski životi ugroženi, svakodnevne i da smo mi ti koji možemo da im pomognemo. Grad Novi Sad prepoznaje značaj svih pojedinaca, organizacija i institucija koje su ujedinjene na ovom važnom zadatku i nastaviće da ih prati i podržava u svim segmentima delovanja, kako bismo zajednički doprineli da se što više sugrađana podstakne na humanost. Čestitam ovogodišnjim dobitnicima priznanja koji altruističkim činom dobrovoljnog davanja krvi predstavljaju primer ponašanja koji čini osnovu boljeg društva – izjavio je Đurić i zahvalio se Crvenom krstu Srbije, Crvenom krstu Novog Sada i Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine zahvaljujući kojima Novi Sad ima ima dobro razvijeno i organizovano dobrovoljno davalaštvo krvi.


Prema podacima Instituta za transfuziju krvi Srbije, 2021. godine prikupljeno je ukupno 190.176 jedinica krvi, na teritoriji Republike Srbije, 50.613 na teritoriji Vojvodine, a na teritoriji Grada Novog Sada 11.164 jedinica što čini 5,87 posto u odnosu na broj prikupljenih jedinica krvi na teritoriji Republike Srbije i 22,06 posto od ukupnog broja prikupljenih jedinica krvi na teritoriji AP Vojvodine. Takođe, 970 pojedinaca je prvi put dalo krv i priključilo se humanoj porodici dobrovoljnih davalaca krvi.

Predsednik Crvenog krsta Novog Sada pukovnik dr Bratoljub Brkljača rekao je da ne postoje reči koje mogu opisati dobrotu i humanost davalaca krvi.

–  Kada postavimo pitanje koji je to najlepši dar koji smo ikada dobili ili dali, siguran sam da ćemo se složiti da je to dar od srca, a krv smo dali i od srca i iz srca. I u svakoj kapljici krvi je i kapljica duše, jer ko je human i dobar ako ne davalac krvi. Mi vredimo tačno onoliko koliko smo nekome potrebni, a svaka od 190 176 jedinica krvi koja je prošle godine data u našoj zemlji spašava nečiji život – izjavio je dr Brkljača.

V. D. direktora Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine primarijus dr Nevenka Bujandrić se davaocima zahvalila, u ime pacijenata i objasnila da se zaposleni u Zavodu trude da od svake jedinice prikupljene krvi, na što bolji način, odvoje komponente i obezbede ih pacijentima bilo da se radi o onima koji imaju anemiju, leukemiju, one čija je posledica dijaliza, ili prilikom krvarenja tokom porođaja i u drugim situacijama kada je krv neophodna.

Za ostvarenih 100 davanja, u prošloj godini priznanje je primilo dvoje davalaca krvi, za 75 puta datu krv 16 davalaca, a za 50 davanja 54 davalaca. Plaketu "Široko srce" za 2021. godinu dobilo je devet kolektiva.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi službeno je ustanovljen od strane Svetske zdravstvene organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera, i ima zadatak da u celom svetu sinhronim manifestacijama proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hiljade života svaki dan.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Hmmm... da.

    pre 653 dana i 13 sati

    Hajde da se ne lažemo na Dan davaoca. Kako je donesen zakon o trgovini krvlju i njenim proizvodima (90-tih), tako je stalo davanje krvi.
    Ukinite zakon, davaćemo opet.
    Lično, ne dajem dok ne vidim kuda ide drugi kraj cevi (direktna transfuzija).

    Oceni komentar:
    1
    0