U Novom Sadu održan okrugli sto o zapošljavanju osoba sa invaliditetom

U Novom Sadu održan okrugli sto o zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Кoković prisustvovala je okruglom stolu "Zapošljavanje osoba sa invaliditetom – podrška i prepreke" koji organizuje Unija poslodavaca Srbije.


Okrugli sto je okupio predstavnike lokalne vlasti, Nacionalne službe za zapošljavanje, školstva, zdravstva, ustanova kulture, poslodavce, osobe sa invaliditetom i predstavnike nevladinih organizacija koji su ukazali na primere dobre prakse i probleme, koji podstiču ili onemogućavaju inkluziju osoba sa invaliditetom, uključujući zapošljavanje.


- Grad Novi Sad nastoji da putem različitih mera poboljša položaj osoba sa invaliditetom, i one se realizuju kroz delovanja resornih uprava. Jedna od tih mera je i pozitivna diskriminacija koju praktikujemo kada je reč o aktivnoj politici zapošljavanja gde prednost dajemo teže zapošljivim kategorijama stanovništa u koju spadaju i osobe sa invaliditetom. Takođe, podstičemo i ličnim primerom pozivamo kompanije da sarađuju sa preduzećem "Des", u kojem preko 60 posto zaposlenih čine osobe sa invaliditetom. Nastojimo da primenjujemo standarde o pristupačnosti u svim oblastima, u što većoj meri. I dalje je, možda, najvažnije uklanjanje prepreka koje nisu materijalne prirode, odnosno prevazilaženje predrasuda i strahova proisteklih iz nedovoljnog poznavanja tematike. Osobe sa invaliditetom mogu da doprinesu društvu i to čine svakodnevno. Moramo obezbediti sistemsku podršku licima sa invaliditetom, a krajnji cilj je njihovo osamostaljivanje na najvišem nivou, od čega korist ima društvo u celini – rekla je Ljiljana Кoković.Direktorka za međunarodnu saradnju Unije poslodavaca Srbije Dejana Kuzmić je rekla da je okrugli sto organizovan u nameri da poboljša položaj osoba sa invaliditetom, posebno kad je reč o zapošljavanju.

- Zapošljavanje predstavlja jedan od najbitnijih mehanizama kada je u pitanju uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života. Međutim, ne možemo se oslanjati samo na zapošljavanje i poslodavce, jer svaka osoba koja dolazi na tržište rada formira samu sebe kroz obrazovanje, kulturu, informisanje, kao i društvene mreže itd. Postavlja se takođe i pitanje fizičke dostupnosti, kako stići od jedne do druge tačke i da li postoji adekvatan prevoz za osobe sa invaliditetom. Inkluzija osoba sa invaliditetom je propisana raznim zakonskim propisima počevši od Ustava preko Zakona o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom. Inkluziju čine ne samo oni koje treba ubaciti u sve sfere društvenog života, nego su u pitanju i oni koji ih uključuju u taj društveni život – rekla je Dejana Кuzmić i dodala da prema dosadašnjim iskustvima osoba sa invaliditetom, nažalost, većina stvari koja se proklamuje u teoriji nije ista i u praksi, te je apelovala da se poveća svest javnosti o pravima i položaju ove grupacije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • magdalena

  pre 1676 dana i 12 sati

  Imate poravo glasa o grupaciji

  Oceni komentar:
  0
  0