U NS su od 1. januara zabranjene plastične kese, još uvek nije počelo kažnjavanje

U NS su od 1. januara zabranjene plastične kese, još uvek nije počelo kažnjavanje

Zabrana upotrebe jednokratnih plastičnih kesa na prodajnim i uslužnim mestima u Novom Sadu stupila je na snagu 1. januara.

Trgovci su do tada imali rok da se prilagode novim pravilima i u promet stave isključivo biorazgradive plastične kese, piše Radio 021.

Zabrana se odnosi na sve veleprodaje i maloprodaje, ali i na pijace u Novom Sadu.

Gradska odluka u vezi sa ovom zabranom doneta je još 2019. godine, a propisuje i novčane kazne prema onima koji je krše: kazna u iznosu od 150.000 dinara za pravno lice i 25.000 dinara za odgovorno lice koje na prodajnom mestu koristi nerazgradive plastične kese. Ukoliko ga zateknu u kršenju odluke, preduzetnik će biti kažnjen sa 75.000, a fizičko lice – sa 25.000 dinara, podseća 021.rs.

Inspektori na terenu već sada mogu da izdaju prekršajne naloge. Na pitanje 021.rs da li su inspektori već krenuli u kontrolu primene odluke i, ukoliko jesu, da li je bilo prekršajnih prijava, u Gradskoj upravi za komunalne poslove navode da još uvek nije bilo novčanih kazni.

– Na osnovu navedene odluke, Gradska uprava za inspekcijske poslove putem inspektora za zaštitu životne sredine koji je u nadzoru navedene odluke za sada vrši savetodavne posete pravnim licima, preduzetnicima kao i fizičkim licima sa ciljem upoznavanja sa odredbama pomenute odluke – navode u gradskoj upravi.

Podsećamo, pandemija Kovida-19 je promenila odnos javnosti prema plastičnim kesama, jer su višekratne kese postale problematične zbog mogućnosti zadržavanja virusa na njima.   

Šta je problem sa biorazgradivim kesama pročitajte na sajtu Radija 021.

Oceni vest:
4
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Beli

  pre 1183 dana i 5 sati

  Sta da kupca kazni ako dobije plasticnu kesu ma nema nista od toga

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Za inat ću je koristiti

  pre 1183 dana i 4 sata

  To dizanje žabe da je potkuju jer je žaba videla da neka tamo EU u raspadu to radi, stvarno prelazi granice razuma.
  Hoće li inspektori da pretresaju ljudima džepove po ulicama, da vide ne nose li slučajno neku PVC kesu? I od kada je inspektor obučen i ume da raspozna biorazgradivu od PVC?
  Ne vode računa o razgradivim fekalijama pasa po Novom Sadu, a vodili bi računa o kesama,
  jer je neki tamo partijac koji se ulizuje Evropi tako to zamislio...
  Imaju firmu u Novom Sadu koja iydaje sertifikate da 'e ybrinuti opasne materije a yatim ih sipa u jarak pored puta ili Dunav.
  Imaju uni[tavanje Fruške Gore i ništa ne preduzimaju tim povodom.
  More, nosite se gospodo iz raznoraznih inspekcija.
  Prvo kaznite one koje prave smetlišta. Imate dronove, kamere, angažujte se.
  Danas jedno mesto, sutra drugo. Za godinu dana se neće niko usuditi da baca.
  Pekaru ćete odrapiti 750.000 dinara kazne za voljenu vam partiju - zbog 10 dinara neslaganja kase. Vodite računa da slučajno nema sitnih dinara u kasi ujutro da vrati kupcu.

  Da li je iko ikada čuo da su inspekcije ušle u kladionice?
  Čovek dobio preko 800.000 dinara, a radnik kladionice hteo da mu isplati podvalom samo 260.000.... računao na njegovo piće...

  Oceni komentar:
  1
  1