U pogonu "Hemofarma" napunjeno 480.000 doza "sinofarma", uskoro proizvodnja u Srbiji

U pogonu "Hemofarma" napunjeno 480.000 doza "sinofarma", uskoro proizvodnja u Srbiji

U pogonu "Hemofarma", dok se čeka početak proizvodnje "sinofarm" vakcine u našoj zemlji, napunjeno je 480. 000 doza ovog cepiva, koje su trenutno u postupku kontrole kvaliteta.

Očekuje se da će ta procedura biti završena sledeće nedelje, a vakcine na tržištu - u februaru. Mesec, najviše dva, kasnije, trebalo bi i zvanično da počne proizvodnja vakcina ovog kineskog proizvođača u novoj fabrici u Srbiji, i to po tri miliona doza mesečno. 

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da je plan da se prozvodnja odvija u dve faze:

- Prva faza, koja obuhvata punjenje i pakovanje uvezene supstance, počeće već u martu i aprilu. Druga faza, odnosno celokupan proces i proizvodnja aktivne supstance, radiće se u novoj fabrici krajem sledeće godine. Ne čekamo izgradnju fabrike, već smo krenuli sa punjenjem u "Hemofarmu", gde će se puniti do otvaranja nove fabrike - kaže Radojević Škodrić.

"Sinofarmova" vakcina prvo će se proizvoditi za Srbiju, a zatim i za izvoz u region i ostale zemlje.

− Veliki proizvođači vakcina ne biraju partnere tek tako. "Sinofarm" je prepoznao Srbiju kao sigurnu zemlju za proizvodnju podjednako kvalitetne, bezbedne i efikasne vakcine kao što je ona koju i sami proizvode. Veoma smo ponosni na izgradnju fabrike vakcina u Srbiji. U toj fabrici će se sada proizvoditi antikovid vakcine, ali kapaciteti su predviđeni i za druge vakcine, ili i za proširenje kapaciteta −objasnila je direktorka RFZO.

Sopstvena proizvodnja vakcina, a u "Torlaku" se već radi antikovid cepivo po ruskoj tehnologiji, velika je prednost za svaku zemlju u vreme pandemije.

 − Kada imate sopstvenu, domaću proizvodnju, vi ste osigurali svoju državu ne samo za dovoljne količine vakcina, već i to da ćete moći brzo da proizvodite. Vidimo da se u vrlo kratkim vremenskim periodima javljaju novi sojevi i zato je važno da imate domaću proizvodnju, kako biste je prilagodili novim sojevima, a ne da čekate i zavisite od drugih proizvođača - kaže Sanja Radojević Škodrić.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan