U pripremi velike promene za zaposlene  u javnom sektoru

U pripremi velike promene za zaposlene u javnom sektoru

Zakon o zaposlenima u javnim službama trebalo bi da bude usvojen do kraja septembra.

Zakon će biti usklađen sa Katalogom radnih mesta u javnom sektoru, koji stupa na snagu od iduće godine, a pored ostalog, treba da obezbede da isti poslovi budu jednako plaćeni, pišu beogradski mediji.

Od oko 2.000 trenutno postojećih poslova i nekoliko hiljada različitih radnih mesta u javnim službama katalogom će taj broj radnih mesta biti smanjen na 870, pišu "Večernje novosti". 

Prema Zakonu o zaposlenima u javnim službama, koji je i zahtev MMF-a i Svetske banke, raspon plata u javnom sektoru ubuduće će biti 1:8, a sada je raspon oko 1:5, navodi "Politika". 

Zakon, o kome se privodi kraju javna rasprava, predviđa i druge značajne novine, tako da će otpremnina za odlazak u penziju biti tri zarade, i to postaje zakonska kategorija. 

Zaposleni će moći da bira šta je za njega najpovoljnije: tri prosečne zarade u Republici, tri prosečne zarade zaposlenog ili tri prosečne zarade u ustanovi. 

Sada je po Zakonu o radu otpremnina najmanje dve prosečne zarade, a kolektivnim ugovorima (KU) može da se utvrdi i više, pa prema važećim KU imaju pravo na tri zarade. 

Takođe, ovaj propis predviđa da konkurs za zaposlenje na neodređeno radno vreme bude obavezan za sve one koji sada ne rade u javnoj službi

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave objašnjavaju da to znači da samo oni koji su sada "u sistemu" mogu da se premeštaju od jedne do druge javne službe bez konkursa. 

"Na ovaj način stvaraju se uslovi da oni najbolji koji konkurišu i dobiju posao. Konkursna komisija odlučuje ko je najbolji kandidat i njega direktor mora da primi. Ubuduće neće biti diskrecionog prava direktora da bira kandidate", kažu u resornom ministarstvu, navodi "Politika". 

Takođe, sistematizacija mora da bude usklađena sa Katalogom radnih mesta. 

Uvodi se vrednovanje rada zaposlenih u javnim službama, a pravi se i razlika između lakših i težih povreda radnih obaveza. 

Predviđeno je i uvođenje novih osnova za uvećanje plate, mogućnost preuzimanja zaposlenih između javnih službi, kao i ograničavanje trajanje statusa v.d. direktora. 

Pored ostalog, poslodavac će ubuduće morati da traži mišljenje sindikata u vezi sa sistematizacijom radnih mesta, a u sistematizaciji će moći da bude najviše petina rukovodećih radnih mesta, zajedno sa direktorom. 

Rad zaposlenih kod države će se ocenjivati, a za dodatno opterećenje na radu predviđeno je dodatno plaćanje. 

Katalog, koji će stupiti na snagu 1. januara 2018. godine, znatno će smanjiti prostor za zloupotrebe, koji je u prethodnom periodu dozvoljavao da se za iste poslove plate razlikuju u znatnom iznosu. 

Svrha kataloga radnih mesta je da se popišu i grupišu svi poslovi u javnom sektoru, čime se omogućava buduće objektivno i uniformno vrednovanje radnih mesta. 

"Popis i klasifikacija radnih mesta je osnov za reformu platnog sistema kojoj je cilj uspostavljanje pravednog, transparentnog i upravljivog sistema", kažu u ministarstvu. 

Istovremeno, katalog i dosledna primena u praksi smanjiće disproporciju, odnosno ukinuće nepravedne odnose između plata za iste poslove u različitim sektorima.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan