U ŠKOLU BEZ MOBILNOG: OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" đacima od juče zabranila nošenje telefona

U ŠKOLU BEZ MOBILNOG: OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" đacima od juče zabranila nošenje telefona

Đacima Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" iz Sremske Kamenice od juče je zabranjeno nošenje mobilnih telefona u školu, što predstavlja prvu odluku ovog tipa na području grada.

S obzirom da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u decembru 2022. godine donelo odluku da škole samoinicijativno mogu ukinuti korišćenje mobilnih telefona kod đaka, direktor OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" Dejan Merdanović istakao je za "NS Uživo" da je ovakva odluka usledila nakon razgovora sa Savetom roditelja i Učeničkim parlamentom koji su jednoglasno podržali inicijativu.

Mi smo došli na ideju da sazovemo Savet roditelja i Učenički parlament gde su se svi predstavnici roditelja, ukupno 51 odeljenja u školi, složili sa idejom da zabranimo nošenje mobilnih telefona u školu – rekao je direktor škole.

Dodao je da je praksa kod dece takva da, čim izađu iz učionice, uzimaju mobilne telefone. Takođe, učenici i više nego dovoljno vremena provode ispred monitora kod kuće, pa je glavni cilj ove odluke njihovo usmeravanje na više međusobnog druženja na odmorima i učionicama. Isto tako, nova odluka će omogućiti veću produktivnost na časovima, viši nivo koncetracije, pa i bolje rezultate.

Prema Merdanovićevim rečima, ranije je bila praksa da se mobilni telefoni odlažu u kutije pre početka nastave. Međutim, novom odlukom je svim đacima od prvog do osmog razreda, potpuno zabranjeno nošenje i upotreba telefona u školi, piše "NS Uživo"

Sankcije

Pravilnikom škole utvrđene su i sankcije za prestup usvojene odredbe. Za prvi prestup učenik će dobiti opomenu, zatim sledi ukor odeljenskog starešine, pa ukor odeljenskog veća – što predstavlja lakše povrede. Više lakših povreda vode ka težoj povredi.

Podsećanja radi, nakon donete odluke da škole samostalno reše da li će ukinuti mobilne telefone ili ne, više osnovnih škola u zemlji je već izašlo sa vešću o zabrani, dok je OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" prva u novosadskoj opštini koja je preduzela ovaj korak.

Oceni vest:
25
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Kamen'čan

  pre 339 dana i 10 sati

  Divno za decu iz komšiluka oko škole.

  Oceni komentar:
  2
  7
 • Sasa

  pre 337 dana i 15 minuta

  Ne bi zabranili da nisu pocele skolom (a i okolinom) da kruze gole fotografije ucenica

  Oceni komentar:
  2
  0
 • Ćutanje je normalno stanje

  pre 336 dana i 13 sati

  Nisu samo učenice.
  Slikaju profesore, dok razvijaju međusobne odnose.
  Pa kad objave na mrežama, a ovima neprijatno.
  Slikaju razvaljene WC-e. Slikaju sve što škola i Partija ne bi želele da se vidi.
  Tu je problem. Dokumentovanje haosa srpske dežele.
  Koja cveta.

  Oceni komentar:
  4
  1