U Srbiji deluje 58 kriminalnih grupa, prednjače trgovci narkoticima

U Srbiji deluje 58 kriminalnih grupa, prednjače trgovci narkoticima

Na teritroriji Srbije deluje 58 kriminalnih grupa različitog nivoa organizovanosti, a glavna kriminalna aktivnost tih grupa je trgovina narkoticima. Prema procenama nadležnih u MUP-u nijedna od njih ne može da ugrozi bezbednost države, jer danas nema obziljno organizovanih u rangu nekadašnjeg "zemunskog klana", ali to ne znači da one ne postoje u nekom manjem obimu.

Policija je, prema organizovanosti ove grupe razvrstala na visokog, srednjeg i niskog nivoa. U studiji, koju je krajem prošle godine izradila radna grupa MUP-a Srbije pod nazivom "Procena pretnje od teškog i organizovanog kriminala” ističe da je najmanje grupa visokog nivoa i da one čine manje od deset odsto od ukupnog broja kriminalnih grupa u Srbiji.

Grupe visokog nivoa deluju na nacionalnom i međunarodnom nivou, bave se krijumčarenjem, trgovinom i proizvodnjom droga. Beleži se da imaju dobre veze sa zemljama porekla narkotika kao što su Bolivija, Kolumbija i Peru, ali i da su na rutama krimumčarenja u saradnji sa stranim kriminalnim grupama. Primenom savremenih tehnologija, organizovane kriminalne grupe u Srbiji aktivnosti usmeravaju na proizvodnju marihuane u prirodnim uslovima i proizvodnju modifikovane marihuane skank u veštačkim uslovima, koja je uglavnom namenjena za potrebe lokalnog tržišta, konstatuje se u studiji. Uz to, upozorava se da će se nastaviti porast proizvodnje sintetičkih droga u ilegalnim laboratorijama, što će se negativno odraziti na povećanu ponudu i nisku cenu u Srbiji.

Pored toga, pretpostavka je i da će krijumčarenja heroina preko jugoistočne Evrope biti nastavljeno, uz korišćenje novih modusa. Osim trgovinom narkoticima, one se bave i krijumčarenjem oružja, falsifikovanjem novca, a tu su i razna razbojništva, krađe, prevare, zelenaštvo, pranje novca i poreske utaje. Prosečna starost člana grupe visokog nivoa je 40 godina i svi su muškarci. Među njima ima i ubica.

U grupama srednjeg nivoa kriminalne organizovanosti, koje deluju u Srbiji i zemljama u okruženju, ima i žena. Pripadnici ove grupe bave se i krijumčarenjem droge ali i s nedozvoljenom trgovinom akciznih proizvoda, razbojništvima, krađama, prevarama, pranjem novca. Žene čine tri odsto ovih grupa, a prosečna starost članova je oko 38 godina. Sve njih povezuje, po pravilu, zajednička kriminalna prošlost.

Na niskom nivou organizovanosti su takozvane lokalne grupe, čiji članovi u proseku imaju 33 godine, a u kojima su i žene. Prema podacima iz dokumenta “Procene pretnje od teškog i organizovanog kriminala”, koji je po prvi put u ovakvoj formi izrađen kod nas i objavljen na sajtu MUP-a, ističe se i da su članovi organizovanih kriminalnih grupa, barem oni sa visokog nivoa, bogati jer poseduju dragocenosti i mnogo gotovog novca, dok je finanijska moć srednjeg i nižeg nivoa organizovanosti manje bogatija i finansijski moćna.

U Srbiji je element organizovanosti najčešće prisutan u izvršenju razbojništava nad transportima robe i novca. S druge strane, državljani Srbije i zemalja Zapadnog Balkana organizovano čine razbojništva u inostranstvu, pre svega u Centralnoj i Zapadnoj Evropi, uglavnom u prodavnicama skupocenih satova, juvelirnicama i zlatarama, ukazuje se u studiji.

Treba naglasiti da su prošle godine sve te kriminalne grupe bile na udaru srpske poliije. Tako je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala 2015. godine podnela 210 krivičnih prijava protiv više od 400 osoba koje pripadaju organizovanim kriminalnim grupama. U Srbiji je prošle godine zaplenjeno više od 230 kilograma narkotika, a u saradnji s policijom u inostranstvu više od tri i po tone. U MUP-u naglašavaju da je najveći problem što kriminalne grupe imaju tendenciju jačanja.

NAJVEĆA PRETNJA DRUŠTVU I DRŽAVNOM SISTEMU: Načelnik SBPOK Dejan Kovačević objasnio je da pojam organizovanog kriminala predstavlja najveću pretnju društvu i državnom sistemu u celini s tedencijom jačanja u pravcu internalizacije, odnosno međusobne saradnje organizovanih kriminalnih grupa i van granica matičnih država, s jedinstvenim ciljem koji predstavlja sticanje što većeg bogatstva odnosno akumuliranje i ubacivanje prljavog novca u legalne tokove.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan