U Srbiji do jula ubijeno 18 žena, isto kao tokom cele prošle godine

U Srbiji do jula ubijeno 18 žena, isto kao tokom cele prošle godine

Broj ubijenih žena do jula ove godine, za jedan je manji od broja ubijenih žena tokom cele prethodne godine.

Naime do jula ove godine ubijeno je 18 žena, a tokom cele prethodne 19, rekla je danas direktorka Sigurne kuće u Beogradu Vesna Stanojević.

Šta da očekujemo do kraja godine, sada je jul. Inače, jul je mesec koji označava leto, drugačije raspoloženje, omogućava aktivnosti, šetnje,  a već smo imali teška ubistva. Osetila sam strah već početkom ove godine kada je prvo ubistvo bilo već 6. januara. Zakon o sprečavanju nasilja o porodici i plan za umrežavanje institucija doneo je neke rezultate. Konkretno kada je u pitanju iseljavanje nasilnika iz životnog prostora bez obzira na vlasništvo, ali broj ubistava i slučajeva nasilja nažalost se nije smanjio, već ide uzlaznom putanjom. Ako neko kao što je nasilnik reši da se osveti ženi, da je eliminiše iz svog života, da joj napravi pakao, on će to uraditi bez obzira na zakon, oni ne čitaju zakone, njih to ne interesuje ‒ rekla je Stanojevićeva.

Ona je dodala da bi potencijalno rešenje mogao da bude nadzor nasilnika po povratku iz pritvora ili nakon isteka zabrane jer veliki broj uopšte, ne bude prijavljen, piše "Dnevnik".

Potrebno je da se o nasilju govori, ali ne samo u medijima, već i u svojoj okolini jer veliki broj žena je sramota da priča o problemima kod kuće. Neke misle da su one krive odnosno u tom smislu loše, pa su same doprinele problemu, a neke žene imaju veliki strah, koji nije nužno egzistencijalan, već postoje žene koje imaju mogućnosti da odu, ali ostaju zbog pretnji ‒ zaključila je direktorka Sigurne kuće.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan