U Srbiji od karcinoma jajnika godišnje umre 450 žena

U Srbiji od karcinoma jajnika godišnje umre 450 žena

U Srbiji od karcinoma jajnika godišnje oboli oko 800 žena, a 450 izgubi život, saopštilo je danas Udruženje "Progovori", povodom Svetskog dana borbe protiv raka jajnika koji se ove godine obeležava pod sloganom "Hoću da živim".

Iako je Svetski dan posvećen svim ženama koje se leče od raka jajnika, iz Udruženja pacijenata obolelih od raka jajnika i grlića materice "Progovori" istakli su da istovremeno žele da pošalju poziv svim ženama da treba redovno da odlaze na ginekološke preglede, brinu o vlastitom zdravlju i budu informisane. U cilju borbe protiv te "razočaravajuće statistike" važno je što ranije otkrivanje bolesti i svesnost simptoma, pravovremena dijagnostika i optimalno lečenje, prenosi "Danas".

Na žalost ne postoji skrining test, žene ne idu redovno na ginekološke preglede i rak jajnika se u oko 70 odsto slučajeva otkriva u uznapredovaloj fazi kada je veća verovatnoća povratka bolesti. Zato se ne sme propustiti nijedna mogućnost poboljšanja ishoda lečenja i preživljavanja kroz pravovremeno optimalno lečenje ‒ navodi se u saopštenju.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić istakla je prevashodni značaj redovnih preventivnih pregleda za svaku ženu, ali i ukazala da kada do bolesti dođe, dostupnost inovativnih lekova je od ključnog značaja.

RFZO u poslednjih par godina konstatno obezbeđuje najsavremeniju terapiju osiguranim licima obolelim od najtežih bolesti, pa je tako prvi savremeni lek za karcinom jajnika na Listi lekova od 2017. godine, drugi je postao dostupan od 2019. godine i to za odmaklu fazu karcinoma jajnika, dok smo ove godine omogućili najsavremeniju terapiju i u početnom stadijumu bolesti, za takozvanu prvu liniju održvanja karcinoma jajnika, čime je inovativna terapija omogućena značajno većem broju žena ‒ rekla je Radojević Škodrić.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan