U Srbiji poginulo 47 osoba u saobraćajnim nesrećama od početka godine

U Srbiji poginulo 47 osoba u saobraćajnim nesrećama od početka godine

Od početka godine, u saobraćajnim nesrećama poginulo je 47 osoba, dok je povređeno više od 1.300. Brzina je ubica broj jedan na putevima ne samo u Srbiji nego i u Evropi, kaže pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, do 19. februara sprovode međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje prekršaja koje čine vozači autobusa i kamiona.

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan kaže za RTS da se pokazalo da su vozači kamiona nešto nedisciplinovaniji i da su napravili veći broj prekrašaja nego vozači autobusa.

Prekršaji su, kaže, otkriveni kontrolom tahografskih uređaja u zonama naplatnih rampi, gde je moguće zaustavljanje vozila.

Svakako, dodaje, dodatno se kontrolišu i vozači putničkih vozila i strogo sankcioniše svaki prekršaj.

Od početka godine otkriveno je čak 4.000 vozača koji su upravljali automobilom pod dejstvom alkohola, a čak 40.000 njih je prekoračilo brzinu.  

Ponovio je da je najčešći uzrok saobraćajnih nesreća, neprilagođena brzina.

Brzina je ubica broj jedan na putevima ne samo Srbije nego i Evrope, zato treba prilagoditi brzinu. Nije slučajno da su upravljač puta i zakonopisac još 2009. godine doneli odluku da se ona sa 60 spusti na 50. Sudarna brzina, kada vozilo udari u pešaka sa 50 kilometara na čas, u 40 odsto slučajeva  pešak gine, a ako je samo za 10 kilomatara na sat veća, taj procenat se povećava na 80 odsto – rekao je Belencan.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan