U Srbiji se godišnje kod oko 3.000 žena dijagnostikuje rak dojke

U Srbiji se godišnje kod oko 3.000 žena dijagnostikuje rak dojke

Prema Kalendaru javnog zdravlja 20. mart se obeležava kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

Cilj kampanje je da se skrene pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Najveći broj umrlih od raka dojke javlja se u zemljama u razvoju zbog dijagnostikovanja raka dojke u kasnoj fazi, uglavnom zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu. 

Prema aktuelnim podacima Instituta za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut" i Instituta za javno zdravlje Vojvodine i dalje je alarmantno veliki procenat obolelih žena od karcinoma dojke. Godišnje se registruje oko 3.000 novoobolelih, sa smrtnim ishodom od 18,9%.

Zahvaljujući nacionalnom skrining programu za rano otkrivanje raka dojke i ozbiljnom angažmanu zaposlenih u Domu zdravlja "Novi Sad", statistika kaže da je svaka osma žena, od ukupnog broja pregledanih žena u Republici Srbiji, pregledana upravo u Domu zdravlja "Novi Sad". 

Zdrav stil života, ispravno ishrana, redovna fizička aktivnost i svođenje stresa na minimum osnovni su preduslovi za zdrav i dug život, napominju iz DZNS.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan