U Srbiji se godišnje osnuje oko 100 novih destilerija

U Srbiji se godišnje osnuje oko 100 novih destilerija

U Srbiji se godišnje proizvede oko 50 miliona litara rakije, od kojih 30 miliona litara proizvedu destilerije registovane u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dok se preostalih 20 miliona litara proizvede za lične potrebe, pokazuju podaci Privredne komore Srbije.

Takođe, u Srbiji se godišnje osnuje oko 100 novih destilerija.

Najviše proizvođača rakije je, prema podacima tog udruženja privrednika, u Rasinskom, Zlatiborskom i Šumadijskom okrugu, a među najpopularnijim rakijama je šljivovica, te rakije od kruške i dunje.

Podaci PKS pokazuju i da je u Srbiji registrovano oko 730 proizvođača žestokih alkoholnih pića i da izvoz rakije na inostrana tržišta godišnje raste po stopi većoj od 20 odsto.

Rakija se najviše izvozi u Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Nemačku i SAD, ali je počela da se izvozi i Azerbejdžan, Litvaniju i Letoniju.

Kako prenosi Infostud, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, Aleksandar Bogunović, navodi da poslednjih godina postoji veće interesovanje za otvaranje destilerija, ali da se uglavnom radi o ljudima koji žele da ovo rade kao dodatni posao, odnosno kao hobi kojim bi da se bave na zakonom propisan način.

Prema njegovim rećima, u Srbiji se godišnje osnuje oko 100 novih destilerija, ali se istovremeno i određen broj briše iz registra.

Usvajanjem Zakona o jakim alkoholnim pićima znatno je pojednostavljena procedura registracije proizvođača, pa se zbog te činjenice veliki broj onih koji su prethodno pekli rakiju odlučio da registruje i posluje na legalan način – kazao je Bogunović.

Srpska šljivovica je prošle godine i zvanično uvrštena u Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog dobra.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Alkohol nije ništa

  pre 151 dan i 6 sati

  Daleko više se osnuje uzgajivačnioca pasa.
  Da se ljudska deca legalno prodaju.... ihaaaj, ne da bi bilo dece u Srbiji!
  Ovako, Srbonje ne pate mnogo od ljubavi prema psima, već prema njihovoj ceni.
  Iz same registrovane centrale za izdavanje onih sertifikata za canise, kažu da je registrovanih uzgajivačnica preko 2300, a sa neregistrovanim se smatra da ih je oko 4500.
  Bilo, sad je više.
  Krajnje je vreme da budemo prvi u izdavanju dozvola za prodaju i usvajanje dece.
  I sertifikata, razume se.

  Oceni komentar:
  0
  1