U Srbiji svakog dana četiri žene obole od raka grlića materice

U Srbiji svakog dana četiri žene obole od raka grlića materice

Insitut za javno zdravlje Srbije saopštio je da se, prema procenama Međunarodne agencije za istraživanje raka i Evropske mreže registra za rak (ENCR), Srbija nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materica.

Rizik za nastanak ovog oboljenja u Srbiji u odnosu na druge evropske zemlje je viši i iznosi 26 na 100.000 žena, navodi se u saopštenju.

Srbija je četvrta u Evropi po obolevanju od raka grlića materice, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske, dok je po umiranju od te vrste raka kod žena nalazi na trećem mestu u Evropi, posle Rumunije i Moldavije.

- Nažalost, više od 400 žena godišnje izgubi život od ove vrste raka, a rizik od umiranja je dvostruko viši u odnosu na većinu drugih evropskih zemalja i iznosi osam na 100.000 žena. U Srbiji svakog dana četiri žene obole i jedna umre od ove vrste raka koji se može sprečiti, otkriti na vreme i efikasno lečiti – rekli su u Institutu "Dr Milan Jovanović Batut".

Na skupu "Deset godina iskustva u primarnoj prevenciji oboljenja izazvanih HPV", v. d. direktorka "Batuta" Verica Jovanović rekla je da je glavni uzročnik te vrste raka humani papiloma virus, a da je najefikasnija preventivna mera imunizacija.

- Osim karcinoma jetre, karcinom grlića materice je jedino maligno oboljenje čiji se nastanak može sprečiti vakcinacijom. Stoga je prevencija oboljenja koje izazivaju humani papiloma virusi primenom imunizacije jedan od značajnih javno-zdravstvenih ciljeva – rekla je Jovanovićeva.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan