U Srbiji više od 7.000 migranata, najviše ih iz Azije

U Srbiji više od 7.000 migranata, najviše ih iz Azije

U Srbiji, u prihvatnim centrima smeštena su 5.082 migranta iz Azije i Afrike, a izvan centara je još njih oko 2.000, saopštio je danas Komesarijat za izbeglice i migracije.

Prema nacionalnoj strukturi, najviše ih je iz Avganistana, Sirije, Pakistana, Burundija i Bangladeša, naveo je Komesarijat u saopštenju povodom Svetskog dana izbeglica, 20. juna.

Saopšteno je da se ove godine taj dan obeležava u kontekstu nove izbegličke krize prouzrokovane ratom na tlu Evrope, koji stvara i produbljuje migratorne talase mnogo širih razmera, što se, kako je navedeno, oseća u celom svetu, pa i u Srbiji. Dodaje se da je poslednjih meseci broj migranata iz Azije i Afrike u centrima u Srbiji povećan za 55 odsto.

Što se ukrajinskih izbeglica tiče, Komesarijatu se preko poverenika u 78 opština i gradova u Srbiji za pomoć do sada obratilo 2.020 ukrajinskih državljana, koji su u privatnom smeštaju. Njima je podeljeno do sada više od 20.000 paketa pomoći u hrani i higijeni. Za one koji nemaju smeštaj obezbeđen je trajni prihvat u Centru za azil u Vranju gde je trenutno smešteno 71 migrant, a najviše je žena sa decom. Tragedije novih kriza ne smeju da potisnu probleme starih izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske kao i rešavanje potreba 200.000 interno raseljenih sa Kosova ‒  navedeno je u saopštenju.

U ponedeljak, 20. juna, biće uručeni ugovori o kupovini 60 stanova izbeglicama iz BiH i Hrvatske, obezbeđenih kroz Regionalni stambeni program. Komeserijat je do sada stambeno zbrinuo više od 25.000 izbegličkih i raseljeničkih porodica, najvećim delom budžetskim sredstvima Srbije. Dodatno je ekonomski osnaženo više od 22.000 porodica da započnu svoj posao.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan