U toku radova na obnovi porte Uspenske crkve, biće posečeno stablo lipe

U toku radova na obnovi porte Uspenske crkve, biće posečeno stablo lipe

Pod nadzorom stručnjaka GU za građevinsko zemljište i investicije i Zavoda za zaštitu spomenika kulture, počela je ovih dana obnova porte Uspenske crkve u Novom Sadu, nova etapa u okviru kompletne obnove ovog pravoslavnog hrama.

Pošto je prethodno, prošle godine, izgrađena i postavljena ograda oko crkvenog objekta u neposrednom susedstvu zgrade Srpskog narodnog pozorišta, usledila je druga faza obnove koja podrazumeva izgradnju staza, restauraciju i zaštitu nadgrobnih ploča, izgradnju palionice sveća, postavljanje klupa i ostalog mobilijara i druge radove.

Da bi ti radovi bili uspešno i po propisima obavljeni, neophodno je da bude uklonjeno i jedno veliko stablo lipe, prečnika pola metra, koje se nalazi u neposrednoj blizini južnog zida crkve, kazao je za "Novosti" nastojatelj Uspenskog hrama prezviter Željko Latinović i dodao:

Prema izveštaju regionalne Prognozno-izveštajne službe za šumsko i ukrasno drvenasto bilje u Novom Sadu, koja je obavila stručno ispitivanje drveća u porti, na tom drvetu uočene su promene koje upućuju na "prisustvo šupljine i truleži", pa su stoga predložili da lipa bude posečena i njen koren uklonjen u vreme izvođenja radova.

Umesto te obolele lipe, čije razvijeno korenje smeta obnovi staze i nadgrobnih ploča u porti, biće na istom mestu posađena mlada sadnica. Takođe, biće presađeno i obližnje manje lipino stablo, koje se nalazi na mestu buduće palionice sveća.

Otac Željko dodaje da će, kada u maju ove godine budu okončani svi planirani radovi, porta Uspenske crkve imati ukupno jedanaest stabala i dosta drugog zelenila.

Oceni vest:
4
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Kosta

  pre 727 dana i 16 sati

  Ološi i kriminalci.

  Oceni komentar:
  3
  11
 • Stoci neviđenoj

  pre 727 dana i 16 sati

  O, kako ćete gorko žaliti za svakim posečenim stablom.
  Pametan čovek ume sve da sačuva.... a pametni nas sad ne vode.

  Oceni komentar:
  3
  12
 • Mate

  pre 727 dana i 15 sati

  Alo strucnjaci i sumari i filozofi. Drvo ima zivotni vek. To vam kao profesor biolog tvrdim. 40 godina za lipu je vec ozbiljna starost i pretnja po pad. A vi svi sto jedva cekate napad na Crkvu, za pocetak odvojte 400 din i dvadeset minuta pa posadite neko drvo dok gundjate. Bice i vama i ostalima i lakse i lepse

  Oceni komentar:
  3
  9
 • Znamo mi šta se dešava

  pre 727 dana i 11 sati

  Ono čega smo svesni svi mi građani, to je da sekači drveća koriste struku da dođe, overi drvo da je bolesno ili sklono padu da bi ga posekli.
  Oni korumpiraju, plaćaju nezaposlene biologe i magistre biologije i šumarstva da bi mogli da rade šta hoće.
  Jednako tako će nam doći neko i reći da je čitava Fruška Gora bolesna, a naročito deo gde Galens misli da pravi ekskluzivno, zatvoreno naselje za bogataše, sa čuvarskim službama.
  Dakle, struko... nisi doborodošla sa izjavama.

  Oceni komentar:
  1
  5