Učenici iz Nižnjeg Novgoroda posetili Novi Sad i vršnjake iz Gimnazije "Isidora Sekulić"

Učenici iz Nižnjeg Novgoroda posetili Novi Sad i vršnjake iz Gimnazije "Isidora Sekulić"

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić primio je danas u Svečanoj sali Gradske kuće učenike iz Gimnazije broj 13 i Horskog koledža iz grada pobratima Nižnjeg Novgoroda iz Ruske Federacije, koji borave u poseti Novom Sadu i svojim vršnjacima iz Gimnazije "Isidora Sekulić".

Obraćajući se učenicima, predsednik novosadske Skupštine Zdravko Jelušić poručio je da Grad Novi Sad želi da ohrabri učenike Gimnazije "Isidore Sekulić", ali i sve mlade u gradu u namerama i željama da imaju prijatelje iz celog sveta.

- Kada kažem celog sveta, Rusija uvek za sve nas iz Srbije ima posebno mesto. Zato želim još jednom da se zahvalim našim gostima iz Nižnjeg Novgoroda i pozovem ih da uvek na ovakav način, pre svega preko mladih ljudi, pravimo čvrste veze između dva bratska naroda – kazao je Jelušić.

On je dodao da kada se govori o saradnji sa pobratimskim gradovima, da takvu saradnju ne treba shvatiti kao druženje političara.

- Mi takvu saradnju vidimo kroz mlade ljude, ljude koji su budućnost našeg grada i naše države, kao i na mlade ljude iz bratskog grada – precizirao je predsednih gradskog parlamenta, podsećajući da je pre desetak dana Novi Sad bio domaćin i učenicima iz Kranja, koji su u Skupštini grada, zajedno sa svojim vršnjacima iz Gimnazije "Svetozar Marković", održali učenički parlament.

Direktorka Gimnazije "Isidora Sekulić" mr Ružica Vukobratović zahvalila se predsedniku Skupštine Grada Novog Sada što je domaćin današnjoj svečanosti. Ona je objasnila da je novosadska škola pre devet godina uspostavila kulturno-prosvetnu saradnju sa Gimnazijom broj 13 iz Nižnjeg Novgoroda, a od pre tri godine i saradnju sa Horskim koledžom iz istog grada.

- U proteklih devet godina, 45 profesora i 30 učenika posetilo je Nižnji Novgorod. To je veliko bogatstvo i za nas i za naše prijatelje iz Rusije. Na taj način razmenjujemo sve ono što je vezano za obrazovanje – poručila je Vukobratović, dodajući da je zahvaljujući saradnji sa našom gimnazijom, na Univerzitetu "Lobočevski" otvoren i Srpski centar, na kome studiraju dva bivša učenika Gimnazije "Isidora Sekulić".

Pomoćnica direktora Gimnazije broj 13 Neli Fedulova istakla je da je do sada u posetama učestvovao 61 profesor i 28 učenika.

- Uvek kada dolazimo u Novi Sad, osećamo veliko zadovoljstvo zbog srdačnosti naših domaćina – podvukla je Fedulova.

Tokom svečanosti, učenici Horskog koledža izveli su tri numere, a profesorka ovog koledža, Ana Sokolova, istakla je da se "svi koji su boravili u Novom Sadu, rado sećaju srdačnog prijema kod svojih vršnjaka".

Učenici i profesori iz Gimnazije broj 13 i Horskog koledža gosti su Gimnazije "Isidora Sekulić" od 20. do 25. marta.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan