Ugljeni hidrati iz celih žitarica mogu smanjiti rizik od smrti

Ugljeni hidrati iz celih žitarica mogu smanjiti rizik od smrti

Povećanje konzumacije celih žitarica pruža obećavajuće dokaze da to može produžiti životni vek, te ih trenutne smernice o ishrani preporučuju.

Sa tim se slažu i nutricionisti. Oni su istakli kako postoji niz razloga zašto bi trebalo udovoljiti svojoj žudnji za ugljenim hidratima i izdvojili sedam najvažnijih.

Imaćete više energije

Dejvn Džekson Blatner, autor knjige The Superfood Swap, rekao je da ugljeni hidrati nisu nužno loši za vas. Prava vrsta ugljenih hidrata obezbeđuje dugotrajnu energiju tokom celog dana, kao i niz drugih zdravstvenih prednosti.

Bićete zdraviji

Konzumiranje hleba od celog zrna pšenice ima brojne zdravstvene prednosti. Pregled studija objavljenih u American Journal of Clinical Nutrition otkrio je da ugljeni hidrati iz celih žitarica mogu smanjiti rizik od smrti od bilo kog uzroka, kardiovaskularnih bolesti ili raka. Najviše koristi imaćete od konzumiranja najmanje tri porcije celih žitarica dnevno, ali čak i jedna dnevna porcija smanjuje rizik od hroničnih bolesti, prenosi N1.

Duži život

Istraživači sa Harvardske škole javnog zdravlja otkrili su vezu između ishrane bogate integralnim žitaricama i rizika od smrti. Njihovi rezultati, objavljeni u JAMA Internal Medicine, pokazali su da konzumacija celih žitarica smanjuje ukupan rizik od kardiovaskularnih bolesti. Autori studije napisali su i da cele žitarice pružaju obećavajuće dokaze koji sugerišu da ishrana obogaćena njima može doprineti dugovečnosti.

Osećaćete se srećnije

Ugljeni hidrati povećavaju nivoe neurotransmitera serotonina za dobro osećanje u mozgu, koji podiže vaše raspoloženje i obuzdava želju za nezdravim grickalicama poput slatkiša. Smanjićete stres i anksioznost.

Da, smršaćete

Hleb od celog zrna je bogat dijetalnim vlaknima koja imaju brojne prednosti za gubitak težine. Prvo, vlakna se šire da bi ispunila vaš stomak, što znači da ćete se brže osećati sitima. A pošto je to složeni ugljeni hidrat, cela pšenica će se sporije variti, tako da ćete se osećati zadovoljno dugo nakon što napustite sto. Pored toga, vlakna sprečavaju skokove i padove šećera u krvi tokom dana.

Regulisaćete odlaske u toalet

Vlakna su korisna i za funkciju creva. Ugljeni hidrati iz celog zrna podržavaju naš sistem za varenje i pomažu telu da redovno izbaci otpad.

Zdravija koža i kosa

Hleb od celog zrna je prepun vitamina B i proteina koji doprinose lepoj koži i kosi, prenosi N1.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan