Ugrađena prva srčana pumpa u Institutu u Kamenici

Ugrađena prva srčana pumpa u Institutu u Kamenici

U Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici ove nedelje je prvi put ugrađena mehanička srčana pumpa i ovo je ujedno druga operacija ovog tipa urađena van Kliničkog centra Srbije. Kako je naveo direktor Instituta Aleksandar Redžek, ovo je istorijski značajan dan za tu instituciju, a intervencija je izvedena kod pacijentkinje u terminalnoj fazi srčane insuficijencije.

Nakon uspešno završene intervencije, hemodinamski parametri pacijentkinje su stabilni i njen oporavak teče uredno, navodi se u saopštenju Instituta.

Zajedničkom brzom akcijom Ministarstva zdravlja, RFZO, IKVBV i KCS obezbeđeni su svi zakonski preduslovi da se omogući izvođenje ove procedure, a intervenciju su koordinisali ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, koordinator za transplantaciju i razvoj kardiohirurgije Miljko Ristić i direktora KC Srbije Milika Ašanin.

Ovu složenu operaciju su zajednički izveli tim KCS koji su predvodili doc. dr Svetozar Putnik zajedno sa Dr Emilijom Nestorović i tim IKVBV na čelu sa prof. dr Aleksandar Redžekom.

- Ovo je veliki iskorak u lečenju pacijenata sa terminalnom srčanom insuficijencijom, kao i prvi korak Instituta za KVB Vojvodine u uvođenju mehaničke cirkulatorne potpore i transplantacije srca. Mehanička pumpa uspešno zamenjuje funkciju leve komore što pozitivno utiče na produžetak i kvalitet života pacijenta - objasnio je dr Redžek.

Tim IKVBV se priprema i za transplantacije srca čija realizacija ipak u najvećoj meri zavisi od raspoloživih donora, navodi se u saopštenju.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan