Uhapšen carinski agent "C&A", oštetio budžet za više od 750 miliona

Uhapšen carinski agent "C&A", oštetio budžet za više od 750 miliona

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odelјenja za borbu protiv korupcije UKP, po nalogu Posebnog odelјenja  za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u saradnji sa Upravom carine, uhapsili su A. J. (1973) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca.

Kako se sumnja, on je radeći u Privrednom društvu ''Quehenberger Logisticc SRB'' doo Šimanovci, od januara 2019. do septembra 2021. godine, iskorišćanjem statusa odgovornog lica ovlašćenog za nosioca odobrenja PD ''C&A MODA RS'' doo Beograd, sačinio i overio carinsko-finansijsku dokumentaciju sa neistinitom sadržinom, za robu koja je iz Kine dopremana kontejnerski brodom u Luku Rijeka, odakle je posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovana u Srbiju.

A. J. je, kako se sumnja, na graničnim prelazima Batrovci i Šid angažovao špeditere, koji su po njegovom nalogu sačinjavali tranzitne deklaracije u kojima je navedeno da je roba vlasništvo PD ''C&A MODA RS'' doo Beograd i korišćenjem statusa tzv. ''kućnog carinjenja'', roba je dalјe transportovana u Srbiju i isporučena je nepoznatim kupcima.

Nakon toga, A. J. je, kako se sumnja, iskoristivši logo PD ''C&A MODA RS'' doo Beograd, sastavio 65 lažnih carinskih deklaracija u kojima je unosio vrednost robe u višestruko nižim iznosima od stvarne vrednosti, koje isprave je korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata prosledio u informacioni sistem Uprave carina i tako bez kontrole okončao carinski postupak.

Na taj način on je, kako se sumnja, pribavio protivpravnu imovinsku korist i prouzrokovao štetu Republici Srbiji u ukupnom iznosu od 750.562.946 dinara.   

Kako se sumnja, A. J. je u nameri da prikrije nezakonito poreklo imovine, deo novca uložio u kupovinu nepokretnosti i to nekoliko stanova i garažnih mesta na teritoriji grada Beograda.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

I BREND C&A ODLAZI IZ SRBIJE: Iz Uprave carina otkrili zloupotrebe oko šverca kineske robe

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Apel

  pre 659 dana i 23 sata

  A koliko puta sam molio carinike, da kada neko ima rođendan...
  - "Ne dajte mu ljudi da radi sam čitavu smenu - mnogo je!

  Oceni komentar:
  1
  3