ULICA MITE RUŽIĆA: Fenomen zvani Berberaj, PUBeraj i FeniRaj (FOTO)

ULICA MITE RUŽIĆA: Fenomen zvani Berberaj, PUBeraj i FeniRaj (FOTO)

Ona kratka ulica što se ukršta s Laze Telečkog, tamo gde ćete pojesti najjeftinije (ali ne i manje dobre) kolače, svratiti na dobru domaću klopu, možda uraditi neki pirsing ili tetovažu…

"Prošetali" smo vas na brzinu ulicom Mite Ružića, koja je, pored svih svojih čari, postala poznata i kao ulica sa najpoznatijom berbernicom u gradu – Čarolija Berberaj, kojoj su se mnogo godina kasnije pridružili PUBeraj, a zatim i FeniRaj.  Muškarci s jedne strane, pivo i dobra muzika u sredini, i, naravno, dame s druge strane.

Čarolija Berberaj

Berberaj je još 2003. godine osnovao Andrija Nikitović, svima poznatiji kao Brica. Ukoliko se zadesite u Mite Ružića, ako ga ne zateknete s makazama u ruci, prozujaće pored vas na biciklu, uvek nasmejan i raspoložen za razgovor. Pored Brice, ekipu u Berberaju koja već godinama “radi Novosađanima o glavi” čine Nemanja, Rade, Adil i Đorđe. Oni su zaduženi za šišanje i sređivanje muških brada, uz dobru muziku i prijatnu atmosferu, zbog koje se mušterije ovde osećaju kao deo ekipe. Motori, muzika, filmovi, bicikli, naravno i žene – česte su teme razgovora pre, za vreme i posle sređivanja frizura naših sugrađana. Iako muškarci čine najveći procenat mušterija u Berberaju, desiće se ponekad da neka ženska glava bude sveže ošišana kod njih. To su žene s kratkom kosom, sklone eksperimentisanju s frizurama, koje se završi na obostrano zadovoljstvo.

"Troje je troje, nije ništa" – glasi jedna rečenica  u dnevniku  rada sa samog početka Berberaja i odnosi se na broj mušterija tog dana.  Danas, prepun lokal je svakodnevni prizor. Njihove mušterije kažu da im nije nikakav problem da čekaju, a za to navode dva ključna razloga: prvo, ovde je  atmosera uvek sjajna i nikada vam neće biti dosadno, drugo i ono najbitnije – momci odlično rade svoj posao.


PUBeraj

Više od decenije nakon otvaranja Berberaja, Brica je sa još dva druga rešio da spoji bar i berbernicu, te su Novosađani na kraju dobili PUBeraj. Savršen spoj dve delatnosti –  u toku dana sačekaćete svoj red za šišanje, a kad padne noć možete doći na žurku ili svirku. Stolice za šišanje zamene se didžej pultom i sve dobije neku potpuno novu dimenziju. Četvrtak je ovde najčešće rezervisan za džez ili neku svirku, a ostalim danima možete čuti fank, tehno, rok, rep, dab, pank, disko…

Iz PUBeraja kažu da su im najčešći gosti mlad, fin, kulturan i umetnosti okrenut svet. Pored standardne ponude, ovde se možete ugrejati i toplom supicom.

April je mesec kada se obeležava rođendan Berberaja i tada se žurka proširi na celu ulicu, odnosno na onaj drugi deo Mite Ružića. To se pretvori u mini-festival u kome učestvuju mnogobrojni umetnici, pa ste mogli videti razne ulične performanse, ali i prisustvovati procesu tetoviranja.


FeniRaj

Tog oktobra prošle godine, ugao Mite Ružića okrečen je u crno, dok je izlog bio urađen prepoznatljivo minimalistički. Još uvek bez ikakvog natpisa, prolaznici su mogli pretpostaviti da je u pitanju nešto što će nastaviti započetu priču. I, da, kao sasvim logičan sled svega što je prethodilo, Berberaj je dobio mnogo mlađu sestru – FeniRaj, mesto dobrih frizura uz koju vas svaki mesec čeka degustacija nekog pića. Ovde će vas dočekati uvek nasmejane Dragana i Ljilja, zadužene da iz salona izađete zadovoljne i srećne.  Dame im najčeće dolaze na feniranje na lokne, odnosno “talase”, što je postao zaštiti znak ovog salona. Iz salona kažu da ovaj tip feniranja zahteva puno truda i vremena, pa ga zbog toga ne možete lako pronaći u ostalim salonima u gradu.

PRIČA O ŠIŠKICI: Sigurno je bezbroj puta prošla pored vas, radeći svoj posao svaki dan, održavajući centar našeg grada čistim. Na žalost, najčešće se dešava da ove ljude nikad ne primećujemo. E, pa ekipa o kojoj pišemo nije takva, jer, koliko se trude da mi primetimo njih, isto tako primećuju i oni nas. Ona je Roza, iz milošte prozvana Šiškica. Ekipi iz FeniRaja je zapala za oko i rešili su da joj priprede iznenađenje, da joj srede frizuru, naprave  ugođaj kakav svaka žena zaslužuje da ima. Kako je to izgledalo možete pogledati ovde. Primećujte ljude oko sebe – naše malo, nekome je često mnogo više od toga.

Tekst: Mirela Kuč
Foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
22
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan