ULM: Unaprediti saradnju gradova Dunavsko – savskog regiona (FOTO)

ULM: Unaprediti saradnju gradova Dunavsko – savskog regiona (FOTO)

U okviru 11. Međunarodnog dunavskog festivala, u Gradskoj kući u Ulmu u subotu 7. jula održan je sastanak gradova regiona Dunav – Sava, na kojem je učestvovao i gradonačelnik Novog Sada.

Miloš Vučević je razgovarao sa svojim nemačkim kolegom, gradonačelnikom Ulma Gunterom Cišom, koji je tom prilikom istakao da Novi Sad ima poseban položaj u regionu jer predstavlja jedan od najjačih i najsavremenijih gradova na centralnom Dunavu, i naglasio da od Novog Sada uvek očekuje dobre ideje za unapređenje saradnje.

U razgovoru sa kolegama iz Dunavsko – savskog regiona, gradonačelnik Novog Sada rekao je da je dobro da kroz otvoreni dijalog i razmenu ideja zajedno dođemo do smernica za inteziviranje i unapređenje dalje saradnje.

- Za nas je, kao zemlju koja se nalazi na putu ka članstvu u Evropsku uniju, važan taj aspekt saradnje, da naše uprave imaju interaktivan odnos, da razmenjuju informacije i osposobljavaju se za konkurisanje pri raznim EU fondovima, prema kojima očekujem da ćemo zajedno i nastupati. Verujem da ćemo i dalje biti simbol partnerstva u regionu, da ćemo nastaviti da razmenjujemo svoje kulturno nasleđe, jačamo naše privredne i investicione potencijale, dunavsko zajedništvo i evropsku saradnju. Jer ove reke koje nas povezuju za nas predstavljaju i veliki izazov da još bliže sarađujemo, da povežemo građane, stručnjake, političare, mlade ljude da oni budu generatori ideja koje vode ka daljem prosperitetu regiona – poručio je Vučević.


Na sastanku je dogovoreno da bude nastavljeno korporativno partnerstvo između predstavnika administracija, univerziteta i medija gradova Dunavsko – savskog regiona, kako bi razmenjivali iskustva i sticali nova znanja. Kao primeri dobre prakse, predstavljeni su projekti koji se realizuju u gradovima tog regiona. Među njima je i projekat "DA-Space“, u kojem je partner Novi Sad, a koji kroz pilot model laboratorija za otvorene inovacije okuplja kompanije,  javne institucije, univerzitete i javnost kako bi zajedno sa mladim talentima stvorili dobru osnovu za inovacije i tako doprineli njihovom razvoju u društvu.

Uoči zvaničnog skupa, gradonačelnik Novog Sada predložio je domaćinu – gradonačelniku Ulma Gunteru Cišu, da sledeći sastanak gradova regiona Dunav – Sava bude održan u Novom Sadu ili Somboru, navedeno je u saopštenju.

Dvojica gradonačelnika sinoć su, nakona svečanog otvaranja 11. Međunarodnog dunavskog festivala, zajedno obišli izložbene štandove podunavskih zemalja, i prisustvovali predstavljanju Novog Sada - Evropske prestonice kulture 2021. godine, na njihovom štandu koji je među najposećenijim na festivalu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan