Umesto kazne za parking od 5.000 dinara – pet dana zatvora?

Umesto kazne za parking od 5.000 dinara – pet dana zatvora?

Da biste registrovali automobil i dobili vozačku dozvolu, više ne morate da imate plaćene sve novčane prekršajne kazne. Ustavni sud je tu odluku proglasio neustavnom, ali su zato prekršajni sudovi ubrzali sprovođenje klasičnih metoda naplate, među kojima je najčešća zamena novčane kazne za zatvor.

Ko ima neplaćenu prekršajnu kaznu za parkiranje od 5.000 dinara, uskoro će morati da je plati ili da odleži pet dana u zatvoru. Sudovi će rešenje o izvršenju prekršajnih kazni sprovoditi ekspresno.

- Brže ćemo donositi rešenja o izvršenju kazni i u većem broju nego do sada. To smo već počeli onog trenutka kada je u Službenom glasniku oglašeno da se vozačka dozvola i registracija više ne mogu uslovljavati naplatom prekršajnih kazni. Sada možemo da se fokusiramo na klasična izvršenja - objašnjava Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu.

Klasično izvršenje najčešće podrazumeva zamenu novčane kazne za kaznu zatvora, po principu 1.000 dinara - jedan dan iza rešetaka.

- To može biti i neki od oblika prinudne naplate, poput upućivanja naloga poslodavcu da odbije od zarade zaposlenog ili upućivanje Narodnoj banci da u slučaju pravnih lica skine novac s računa firme. Moguća je zamena novčane kazne za rad u javnom interesu. U tom slučaju se 1.000 dinara menja za 8 sati rada.

- Procedura je vrlo komplikovana. Rešenje suda prosleđuje se povereniku za izvršenje kazne u javnom interesu Ministarstva pravde, a on ne može da prisili lice na rad. Tako da se opet sve vraća na zatvor - dodao je Marinović.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ViSina

  pre 2669 dana i 7 sati

  Kazne su vise nego duplirane, a dan od 1000 din. nikako da se poveca na vecu vrednost.

  Oceni komentar:
  0
  0