Umesto podzemne garaže, novi "pauk"

Umesto podzemne garaže, novi "pauk"

To gde će parkirati svoj automobil u centru grada verovatno nije najveća muka Novosađana, među kojima je oko 27.000 nezaposlenih, dok oni koji rade prosečno zarađuju oko 51.000 dinara neto – barem tako sabira zvanična statistika.

Ali za one koji koriste automobile, problem parkiranja u centru Novog Sada postaje sve teži. Zato je nemalo iznenađenje bila nedavna odluka gradske skupštine da se odustane od priprema za izgradnju podzemne garaže u Ulici Modene koja se sliva u centralni gradski Trg slobode, i da se umesto toga kupi – "pauk".

Za ovaj apsurd na prvi pogled, nadležni imaju objašnjenje, ali su škrti makar i na obećanjima kada će se problem parkiranja rešiti.

Prema izmenama skupštinske odluke o programu investicionih aktivnosti JKP "Parking servis" za ovu godinu, stavka od 10 miliona dinara za izradu projektno - tehničke i ostale dokumentacije za podzemnu garažu, sa ishodovanjem dozvole za izgradnju, zamenjena je nabavkom specijalnog vozila u istoj vrednosti, za odnošenje nepropisno parkiranih automobila.

Obrazloženo je da nije bilo moguće ishodovati lokacijske dozvole i pretprojektne uslove za podzemnu garažu, a da će rad "pauka" u znatnoj meri pomoći saobraćajnoj policiji u održavanju reda na gradskoj uličnoj mreži i parkiralištima, kao i gradskoj inspekciji i komunalnoj policiji.

Član Gradskog veća zadužen za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić kaže da se od podzemne garaže odustalo iz "hiljadu razloga".

- Prvo, postoje ozbiljni problemi u saobraćajnom smislu. Iz garaže bi se izlazilo kod hotela "Putnik", a ulaz je trebalo da bude kod Trčike, gde je već na tridesetak metara semafor i stvarala bi se saobraćajna gužva. Drugo, kad se sve sabere, vidi se da je to neprihvatljivo, grad to ne može da plati – navodi Kravić za "Politiku".

Problem su, kaže, visoke podzemne vode, a da bi se garaža izolovala potrebno je mnogo novca. Sumnja da bi se ulaganja isplatila i privatnom investitoru u javno - privatnom partnerstvu sa gradom.

- Radiće se nadzemna garaža i već imamo pripremljen deo koji se tiče rešavanja imovinsko – pravnih poslova kod terminala autobuske linije 2 u Šafarikovoj ulici – kaže Kravić, navodeći da će za otkup kuća na tom mestu biti predviđeno između 300.000 i 400.000 evra, ali da je ta priča "na dugačkom štapu" i da on ne želi da daje nikakve prognoze.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ja i ja

  pre 2849 dana i 20 sati

  propao je lepi Novi Sad sada se sve pretvara u vukojebinu... tako vam i treba kada dodjosi gospodare sa lepim gradom

  Oceni komentar:
  1
  3