Unija sindikata traži odlaganje početka školske godine; Šarčević: Nemamo informaciju da postoje poteškoće

Unija sindikata traži odlaganje početka školske godine; Šarčević: Nemamo informaciju da postoje poteškoće

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije saglasio se da od prosvetnih vlasti treba zahtevati odlaganje početka nove školske godine za najmanje dve nedelje.

Kako je danas saopštio taj sindikat, razlozi za odlaganje početka školske godine su što lokalne samouprave nemaju novca da nabave maske i dezinfekciona sredstva, pa je potrebno vreme da se škole spreme za prijem učenika i nastavnika, kao i da sistem nije našao način da zaštiti koleginice i kolege iz zdravstveno rizičnih grupa.

Škole još nisu dobile redukovane nastavne planove i programe, nejasne su procedure nakon mogućeg zaražavanja dece i nastavnika, a nema ni dovoljno izvršilaca za predložene modele nastave – navedeno je u saopštenju.

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije smatra da je mudrije učiniti dodatne napore da se makar neki od navedenih problema reše jer nas, kako su naveli, "u suprotnom čeka početak školske godine koji će ubrzo biti i kraj".

U haotičnoj situaciji koju diktira, kako korona, tako i Ministarstvo prosvete, bez jasnih uputstava, sa manjkom prostora, velikim brojem učenika u odeljenju i velikim brojem inficiranih u Srbiji, skoro je nemoguće 1. septembra obezbediti zdravstveno bezbedan školski ambijent – saopštila je Unija sindikata prosvetnih radnika.

Nedugo potom, ministar prosvete Mladen Šarčević je izjavio da su škole spremne i da Ministarstvo nema informaciju da neka škola u Srbiji ima poteškoće oko organizovanja nastave.

Šarčević je nakon posete Osnovnoj školi "Simeon Aranicki" u Staroj Pazovi rekao da su on i njegovi saradnici u kontroli škola po Srbiji kako bi se na terenu uverili kako teku pripreme za početak školske godine, prenosi N1.

Izvori: DanasN1

Oceni vest:
5
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Kolega

  pre 1366 dana i 8 sati

  U mnogim školama niko ne vodi računa o nastavnicima sa hroničnim bolestima. Niti evidenciju vodi iko u školi, niti se takvi naststražio direktor

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Таласај масу

  pre 1365 dana i 23 sata

  Ево у мојој школи маски нема,за августовски испитни рок(поправни,разредни,завршни,матурски,ванредни-за ове који мисле да просвета не ради).Сами морамо купити маске да бисмо ушли у зграду.То траје већ целу седмицу и има још посла.

  Oceni komentar:
  3
  6
 • Ivana

  pre 1365 dana i 22 sata

  Iskreno ,ne lazu u ministarstvu vec u skolama prave laznu sliku.Kad dodje inspekcija ima svega,samo da bi rukovodeci kadar zadrzao fotelje.I onda su krivi kad kazu ima svega,a takvo stanje su zatekli.Primer:mesec dana pre nego sto je kod nas na kliniku dolazila komisija za akreditaciju nismo imali nista od sredstava za higijenu.Ni saouna ni ubruse za ruke(peskiri su strogo zabranjeni u medicini).Kupovali smo i donosili.Dan pre akreditacije,glavna sestra vadi štek iz magacina i sve popunjava.I onda ih pljuje kako su u ministarstvu rekli da ima svega.Pa ti si im to dokazala svojim lazima.To je tako i u prosveti...

  Oceni komentar:
  2
  15
 • Support-ovanje

  pre 1365 dana i 21 sat

  Podržavam sindikate za odlaganje početka školske godine.
  Za 15 ili 30 dana neće se ništa desiti bitno, zbog odlaganja.
  A za zdravlje nacije bi značilo.

  Oceni komentar:
  5
  14
 • Jelena

  pre 1365 dana i 19 sati

  Radim u velikoj novosadskoj skoli ( oko 1700 ucenika) i higijena kako ucionica,a jos mnogo manje toaleta,i nasih,i ucenickih je uvek bila,mogu slobodno reci,leglo zaraze! Ucenici nikada nisu imali toplu vodu,doduse nisu je imali ni nastavnicki toaleti,a o sapunima i ubrusima besmisleno je i pricati! Na sednici Nastavnickog veca nam je receno da ce nastavni kadar dobiti dve pamucne maske i to je to,za sve ostalo moramo se sami snaci! O prici da ce skola uvek imati rezervne maske i za ucenike, direktor se samo nasmejao i rekao da za tako nesto niko nema sredstava. Stoga se ja pitam,u kakvim higijenskim uslovima cemo raditi ucenici i mi i da li se zaista ,po svaku cenu,mora poceti 1.septembra jer je evidentno da Lokalne samouprave ni u redovnom sistemu rada nisu mogle da podmire potrebe skola,vezane za elementarnu higijenu,a kamoli sada. Iskreno se plasim da je ovim besmislenim aktom ministra ozbiljno ugrozeno zdravlje dece i njihovih nastavnika,a o udaru na budzete svih nas ,ne treba ni govoriti!
  Sa zdravljem dece se ne sme igrati! Zaista se moraju obezbediti maksimalni higijenski i preventivni uslovi za kolektiv,pa onda poceti skolsku godinu! Ovako,zaista mislim da ce se brzo zavrsiti.

  Oceni komentar:
  0
  18
 • LAZIRANO ucenjeni i direktori i roditelji

  pre 1365 dana i 15 sati

  Posto radim u skoli, direktor je vec na dve sednice vrsio pritisak na razredne staresine da traze od roditelja da se izjasne za "kombinovani metod". Ko se izjasni za on lajn, da mu kazu da ce dete morati da radi vezbe na strugu za ocenu, pa ako ih ne zna, ono, kecina... Iako je i sam protiv toga da se nastava drzi u skoli. Eto, resena misterija! Dakle, nema glasanja koje ovi nisu pokrali. Laziraju cak i ovo, bez blama...

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Istinu zborite

  pre 1365 dana i 14 sati

  Tako je Jelena!
  Moja kćerka je izašla iz osnovne škole, gde su WC-i bili na takvom nivou da se nije usuđivala da mokri tamo, već je trpela dok se ne vrati kući.
  Polomljeni šalteri za svetlo, neispravne slavine, razvaljena vrata i neodržavan sam prostor nužnika dovoljno govori o školi, Ministarstvu i Republici samo po sebi.
  Da ne bi korone, mnoge škole sapun ne bi nabavljale.

  Oceni komentar:
  1
  8
 • Koleginica

  pre 1364 dana i 21 sat

  Opšte rasulo je u prosveti odavno.Pet godina rada na određeno da bi na moje mesto postavili "podobniju" osobu,direktori pod "pritiskom " siroti stalno nešto moraju...Ministri su nam mnogo jaki

  Oceni komentar:
  0
  5