URBANE BAŠTE: Prelepi cvetni vrtovi Limana 1 i 2  oplemenjuju životnu sredinu (FOTO)

URBANE BAŠTE: Prelepi cvetni vrtovi Limana 1 i 2  oplemenjuju životnu sredinu (FOTO)

Prema definiciji, urbana bašta je prirodni živi prostor u kvartovskom delu grada, a ima bitnu ulogu u povezivanju građana s prirodom.

Drugim rečima, ovi vrtovi su odraz kulture stanovanja u gradovima, ali s obzirom na to da u Srbiji retko koji grad ima pravu urbanu baštu, kao što je to slučaj u evropskim metropolama, novosadske gradske bašte razvijene su i napravljene zahvaljujući spontanom aktivnošću Novosađana.

Naime, naši sugrađani koji vole i sade razno cveće, a potom ga i održavaju ispred svojih zgrada, zapravo doprinose poboljšanju kulture i kvalitetu stanovanja.

Obišli smo Liman 3 i 4 i uverili se da Limanci veoma vode računa o svom životnom okruženju. Takođe, za njima po ovom pitanju ne zaostaju ni žitelji Limana 1 i 2, jer i u ovim kvartovima oko zgrada niču prelepe cvetne bašte.Ali krenimo redom...

Na Limanu 2, u ulici Dragiše Brašovana 14, zasađene su dve prelepe baštice koje održavaju komšije – prva je na početku, a druga na kraju zgrade.

Kako saznajemo od komšije Jovana, bašticu ispred broja 14D, održava komšija  zaposlen u "Gradskom zelenilu".

– Čovek tokom cele godine održava ovu baštu i uvek ima prelepog cveća. Zaliva, okopava, menja sadnice… Zaista je za svaku pohvalu. Eto, dok građani žele da oplemene svoj životni prostor, gradski oci stalno dokazuju kako im nije stalo do zelenih površina. Posebno su se nameračili da unište zelenilo na Limanima zarad izgradnje garaža i raznih gluposti. U ovom ruglu jedino što je ostalo kao svetla tačka su upravo građani koji se trude da oplemene prostor  –  kaže Jovan.I zaista, ovi prelepi vrtovi su pravi mali raj za oči. Ovde caruju ruže, ruzmarin, zečje uši, tuje... 

Takođe, prelep je i vrt ispred kule u ulici Dragiše Brašovana 18. Na ovom mestu su se građani potrudili da celu zgradu opašu cvećem, dok ulaz u zgradu kod stepeništa krasi preslatka baštica ograđena prućem.


Kako se ide prema Limanu 1, u kvartovskim delovima s druge strane Fruškogorske ulice, jedna do druge nižu se cvetne bašte.

Jedna prelepa, koja nam je zapala za oko, nalazi se ispred garaže u Fruškogorskoj, a druga mala cvetna oaza našla je svoje utočište ispred zgrade u Jiričekovoj 25.

Cela zgrada okružena je zelenilom i cvećem, a građani su se potrudili da je ograde, kako pojedinci ne bi uništavali njihovih ruku delo.


S druge strane ulice, prostiru se lepe urbane baštice u ulici Veljka Petrovića ispred brojeva 8 i 10. Ovde su se udružile vredne ruke komšija, koje sada imaju pravu malu botaničku baštu s klupicom gde koriste vreme za odmor i "čašicu razgovora".I u zgradama oko "Vodovoda" takođe ima pregršt urbanih bašti, a posebno je lepa ona u Jiričekovoj 5, koju, kako saznajemo, tokom cele godine održava gospođa Dušanka. Nju sve komšije hvale i, kako kažu, da nije Dušanke, ne veruju da bi ovaj prostor bio toliko oplemenjen cvećem.

Ukoliko smo neku bašticu u ovom kraju preskočili, možete nam poslati slike, a mi ćemo ih rado objaviti na našoj Fejsbuk stranici.   


Autor:
Ljiljana Natošević Milovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
14
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Снежана Ракић

  pre 1688 dana i 14 sati

  Најзад неко да објави зашто је Нови Сад најлепши град - то пада у очи како се пређе петроварадински мост - цвеће, зеленило, свуда цвеће, а све више га сеју и сами Новосађани. То је права борба.

  Oceni komentar:
  0
  1