USKO GRLO U CENTRU: Sudar pešaka i biciklista zbog "Pupinove palate"?

USKO GRLO U CENTRU: Sudar pešaka i biciklista zbog "Pupinove palate"?

Kako izveštava Novosadska biciklistička inicijativa, uprkos apelu ovog udruženja građana, prihvatanjem postojećeg projekta tzv. "Pupinove palate" urbanisti i projektanti propustili su retku priliku da reše problem uskog grla za biciklističke staze na Bulevaru Mihajla Pupina. Nepoznato je da li je moguće ovaj problem efikasno rešiti nakon izgradnje kompleksa i kako i kada bi to bilo učinjeno.

Dugogodišnji problem vožnje bicikla u ovoj ulici nastaje od Jevrejske ulice do ulice Jovana Đorđevića (deonica duga oko 700 metara), gde su biciklisti (po zakonu i izvedenoj infrastrukturi) prinuđeni da koriste kolovoz. Slalom biciklista na kolovozu sa tri trake, između autobusa i automobila već je rezultovao nezgodama. Rešenje za bezbednost biciklista predstavljala bi dvosmerna biciklistička staza širine oko 2 metra sa makar jedne strane bulevara. Izgradnja biciklističke staze predviđena je i Planom detaljne regulacije blokova oko Železničke ulice.

 Gde je "usko grlo"?

Novosadska biciklistička inicijativa uputila je Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove sugestije povodom javne prezentacije projekta poslovno-stambenog kompleksa na mestu bivše "Komunalne banke". Prilikom bližeg uvida u predlog projekta uočeno je da će se trajno stvoriti saobraćajno usko grlo između podzemnog pešačkog prolaza i novoizgrađenog objekta. Izvođenje biciklističke staze tik uz podzemni prolaz stvoriće opasnost kako za bicikliste (u slučaju pada), tako i za pešake (prilikom izlaska iz podzemnog prolaza i stupanja na biciklističku stazu). S obzirom na postojeće protivljenje stručne javnosti i građanstva povodom rušenja zgrade "Komunalne banke" i postavljanja replike fasade, NSBI predložila je "zasecanje" zgrade, uklanjanje replike fasade i stvaranje malog skvera koji korespondira sa skverom ispred zgrade Pošte. Ovo bi ujedno omogućilo i odmicanje biciklističke staze od podzemnog prolaza i bezbedno vođenje biciklista Bulevarom Mihajla Pupina. Kako saznaju iz NSBI, predlog je odbijen sa obrazloženjem da je "projekat u skladu sa važećim planovima", te da usled postojanja zaštite zgrade kao spomenika od kulturno istorijske važnosti, projekat u tom smislu nije moguće menjati. Zvaničan, pismeni odgovor nije primljen.

Iz ovog udruženja ocenjuju da se radi o skrivanju iza procedura i imitaciji dijaloga sa građanima kako bi se potvrdili legalni okviri za projekat kome se javnost protivi. U ovom slučaju upitno je koliku krivicu može da snosi investitor, s obzirom da odlučivanje pada na institucije koje se bave urbanističkim planovima, projektovanjem i zaštitom spomenika od kulturno istorijskog značaja.

Simulacija saobraćaja koju je JP "Urbanizam" uradio, iako sa tehničkih aspekata odlična, trebala bi da uzme u obzir i najmanje tri dodatna elementa: godišnje evidentirane trendove porasta broja biciklista (oko 15% godišnje prema brojaču JP Zavod za izgradnju grada); planirane infrastrukturne promene (izgradnja biciklističke staze) i promene u brojnosti koje nova infrastruktura može da stvori; sezonske navike građana u mobilnosti (analiza je rađena prema prosečnom danu u martu, dok broj biciklista po pravilu skače u aprilu i maju).

Opširnije o ovoj temi pročitajte na sajtu Novosadske biciklističke inicijative

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nenad

  pre 2388 dana i 16 sati

  Wauw ! Strava odradjeno, bas detaljno, svaka cast !
  Ajd sad tako isto za Preradovicevu ulicu gde nikad nije ni postojala biciklisticka staza, gde se retko ko usudi ici putem jer shleperi saobracaju tuda kako bi izbegli putarinu.
  Slazem se sa textom, treba se resiti problem taj pre nego sto se zgrada zavrsi...ali kao sto kazem ima ozbiljnijih problema koji traju na veoma dugackoj ulici veoma dug niz godina.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Bisquiter

  pre 2388 dana i 5 sati

  Nisam aktivni vozač bicikla ,ali sam veoma zainteresovana da se biciklisticke potrebe uvaže, jer i to predstavlja urbani napredak. Ako se ovakvi megalomanski projekti rade pod parolom "da budemo svet" onda u svim aspektima treba da smo svet.
  Na žalost nemam utisak da investitori vide širu sliku od sopstvenih interesa ( što više kvadrata puta toliko novaca)
  Tako da sam gotovo začuđena što gabariti Pupinove palate nisu ušli u desnu kolovozu traku ( oooooo! Siroti, časni Pupin! Kada bi samo znao ko krije srebroljublje iza njegovog imena!)

  Oceni komentar:
  0
  1