Uskoro novi mural u NS: Uroš Štrboja i umetnici iz SAD oslikaće srpsko-američke košarkaške legende

Uskoro novi mural u NS: Uroš Štrboja i umetnici iz SAD oslikaće srpsko-američke košarkaške legende

Veliki mural sa likovima srpsko-američkih košarkaških legendi, kao što su Greg Popovič, Igor Kokoškov, Pit Maravič, Vlade Divac, Peđa Stojaković, Nikola Jokić i Darko Miličić, biće oslikan na zgradi na Bulevaru oslobođenja 113.

Mural će biti oslikan na površini većoj od 100 kvadratnih metara, a trebalo bi da bude završen početkom naredne nedelje. Novi mural još jedan je plod saradnje srpskih i američkih umetnika u okviru Dana američke kulture u Srbiji. Na košarkaškom muralu radiće poznati regionalni street art umetnik Uroš Štrboja, zajedno sa američkim autorima, piše RTV.

– Dva puta sam radio sa artistima iz Amerike. Fokus Dana američke kulture je da se u prvi plan stave neke nekonvencionalne umetnosti, kao što je street art, stand-up. I ove godine ću crtati mural u sklopu Dana američke kulture. Radiće se na zanimljivom mestu i sa zanimljivim karakterima – poručuje Štrboja.

Ovo nije prvi mural na temu srpsko-američki odnosa. Do sada su oslikana tri murala, koja su nastala kroz ovu tradicionalnu kulturnu saradnju Novog Sada i Američke ambasade. Program dana američke kulture već uveliko traje u Novom Sadu, a građani su do sada mogli da prisustvuju Filmskom festivalu američkih klasika, stand-up komediji Marijane Aranđelović i mnogobrojnim radionicama koji pokrivaju umetničke forme stripa, filma i pozorišta.


Novosadska publika će imati priliku da ponovo uživa u mjuziklu "Kosa", koji će biti izveden, takođe u okviru Dana američke kulture, 26. i 27. septembra u Pozorištu mladih. Ovogodišnja manifestacija će se završiti panel diskusijama o srpsko-američkim odnosima i kulturnoj diplomatiji, na kojima će učeštvovati ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, kao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, saznaje RTV.

Oceni vest:
4
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Predlog

  pre 1363 dana i 15 sati

  Prvo postaviti kamere za zaštitu murala.
  Pa onda četke.

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Miloš

  pre 1363 dana i 1 sat

  Ima neki "umetnik" da nije tetoviran? Odvratni pomodari.

  Oceni komentar:
  9
  7
 • Pablo

  pre 1362 dana i 1 sat

  Darko Miličić???? A što ne Predrag Danilović recimo umesto ove sns perjanice, koja je ostavila trag amebe u NBA ?

  Oceni komentar:
  0
  7