USPUTNI PREDLOG: Šta sve možete obići dok zaobilazite Banstol (FOTO)

USPUTNI PREDLOG: Šta sve možete obići dok zaobilazite Banstol (FOTO)

Sledeći put kada budete krenuli za Beograd ili Pazovu zastanite malo, jer upravo se u okolini starog puta kriju neki od najlepših kutaka Fruške gore.

Obnova puta od Sremskih Karlovaca do Banstola otpočela je krajem maja i trajaće sve do 1. septembra. Kao alternativni pravci za putnička vozila iz pravca Beograda navode se Inđija, Maradik, Krušedol, Irig, Iriški venac, Petrovaradin, Novi Sad (i obrnuto), a upravo se u ovom delu nalaze neke od najlepših vojvođanskih atrakcija o kojima smo do sada retko pisali.

U najnovijoj “epizodi” naših vodiča kroz Frušku goru i novosadska predgrađa ispravljamo upravo tu nepravdu, te krećemo baš od Inđije pa naovamo.Jezera

Pošto nam se vrućine bliže, krećemo od najvećeg džekpota na Fruškaću, a to je svakako jezero Međeš kod Šatrinaca. Još ranije smo ga spominjali na listi najlepših jezera na ovim prostorima, ali istina je da ono svakako zaslužuje još hvale. Po čistoći mu može parirati samo Beli kamen kod Bešenova (koje zbog svojih karakteristika ipak ima vanredno čistu vodu), dok po uređenju pandana nema! Na šatrinačkoj plaži imate kafe-restoran sa klupama i ležaljkama, terene za odbojku i stoni tenis, uvek pokošen travnjak, WC i svlačionice! Za razliku od većine fruškogorskih jezera, Međeš nudi i bezbedan kupanjac za decu jer ima pošten pličak, ali pazite da u vodu ulazite postrance, jer se baš na sredini nalazi velika klizava betonska ploča kojoj niko ništa ne može. Ukoliko na kupanje ponesete dušek i otplutate malo dalje od obale, maksimalan užitak je zagarantovan. Najbolja stvar vezana za Međeš je to što na ovoj plaži skoro nikad nije gužva! Parking je dovoljno velik da se na njemu nađe pozamašan broj automobila, a sam travnjak i kafana dovoljno prostrani da niko nikome “ne stoji na glavi”. Realno gledano, ovakav balans je teško naći, te zato Međeš nama uvek ostaje favorit broj jedan.
 


Samo nekoliko kilometara odatle, sa druge strane Šatrinaca nalazi se jezero Dobrodol. Neki će vam reći da je ovo jezero još lepše, ali ne nasedajte na to! Dobrodol jeste manje popularno jezero, pa samim tim i mirnije, ali tu bonusi prestaju. Na njemu nema uređene plaže, tako da nama običnim “civilima” koji nemamo čamac, niti vikendicu na obali jezera, jedini prilaz vodi predstavlja betonski nasip, što i nije baš neka posebna atrakcija. No, ako ne želite da se izležavate i kupate, već samo da se opustite s prijateljima na nekom polutajnom mestu, Dobrodol jeste mesto za vas. Do sada smo do oba ova jezera dolazili obično sa karlovačke strane pa kroz Prnjavor, ali bez problema možete krenuti i iz Iriga (samo vozite malo sporije za dobrobit vašeg auta).


Na mapi ćete videti da se u neposrednoj blizini ovih lokaliteta nalaze još dva jezera, ali ona nisu dostupna široj javnosti, niti su privlačna za kupanje.

 

Manastiri Krušedol i Velika Remeta

Gde god krenuli u okolini Banstola, dobre su šanse da ćete proći pored jednog od najlepših fruškogorskih manastira. Krušedol je sagrađen između 1509. i 1514. godine kao zadužbina Brankovića, poslednjih despota u Sremu, a pored članova pomenute porodice, ovde je sahranjen i kralj Milan Obrenović. Manastir je bogat vrednim umetnilkim delima i očuvanim ikonama, mada je njegova riznica bila još bogatija pre Drugog svetskog rata. Zbog trenutnih radova oko Banstola, putovanje do manastira Velika Remeta i Grgeteg možda će se pokazati kao najkomplikovanije, ali budući da se radi o nekim od najstarijih na Fruškoj gori, put će vam se definitivno isplatiti.


Odmah do manastira Grgeteg nalazi se i istoimeni geološki lokalitet. Kako piše
Fruškać, ovo skromno nalazište krije sedimente fosilnih ostataka mekušaca koji datiraju 1,8 miliona godina pre nove ere, pa i ranije od toga.

Ukoliko odavde nastavite istočnim putem stići ćete do Iriškog venca, ali ćemo o “centralnom delu” Fruške gore pisati neki drugi put. Sada nas zanima šta možete da radite ako se tokom svojih putešestvija nađete sa druge strane starog puta, tamo gde su…

 

Čortanovci

 Jedno od omiljenih vikend naselja na Fruškoj gori karakteristično je po divnoj prirodi, gustoj šumi, ali i po preslatkim nazivima ulica. No, ono najlepše sledi tek ako zađete malo dublje u selo. Jedna od najvećih atrakcija ovde je svakako predivna Vila Stanković koja, nažalost, obično nije otvorena za javnost. Međutim, za ljubitelje pozorišta ona otvara svoje kapije tokom nekoliko dana u godini. Ovog vikenda, po peti put će se na ovom mestu održati Šekspir festival, (događaj koji ljubitelji kvalitetnog teatra nikako ne bi smeli da propuste) nakon čega sledi Novi Tvrđava teatar od 3. do 8. jula. Vilu je, inače, sagradio naš kardiog Radenko Stanković, osnivač Medicinskog fakulteta u Srbiji i ministar prosvete za vreme vladavine kralja Aleksandra I Karađorđevića, kao i namesnik kralja Petra II Karađorđevića. Objekat je sagrađen po nacrtima čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana čiji stil obično povezujemo sa izgledom Banovine u Novom Sadu. No, ovo zdanje je ipak urađeno u stilu srpskih srednjevekovnih dvoraca.Na samoj obali Dunava u Čortanovcima nalazi se nekoliko atrakcija u koje spadaju dva izvora, ostaci starog rimskog grada, te spomen-česma izgrađena u čast šest brodara koji su izgubili život na brodu Rugovo. Svi oni se nalaze u neposrednoj blizini čortanovačke plaže, omiljenog kupališta među lokalcima, odakle se pruža predivan pogled na Specijalni rezervat prirode sa druge strane Dunava. Plaža je uređena i poseduje gotovo sve pogodonsti, ali posebno je zanimljivo da su se baš ovde snimale scene iz filma “Varljivo leto ‘68”.


 


U širem krugu Sremskih Karlovaca

Naši favoriti u ovom delu Fruške gore su svakako bike park Bukovac sa kojeg se pruža prelep pogled na okolinu. Park postaje posebno zabavan ako zapravo imate prijatelje među ekstremnim sportistima jer je njima Bukovac bukvalno druga kuća.Ukoliko želite aktivni (ali ne baš ekstremni) odmor u prirodi, uvek vam ostaje Stražilovo, kao jedno od omiljenih izletišta u regionu. Ovde se nalazi nekoliko objekata podignutih u čast čuvenog pesnika
Branka Radičevića i sigurni smo da poseta njegovom grobu nikoga neće ostaviti ravnodušnim.


U svojoj najpoznatijoj pesmi "Đački rastanak", Branko je opevao Sremske Karlovce, a i sam je bio đak čuvene Gimnazije. Danas nam se čini da Karlovci ni gimnazija nisu ostali "dužni" slavnom pesniku. Sremski Karlovci sa svojom kulturnom, gastronomskom i vinskom ponudom sakako predstavljaju primamljivu lokaciju za strane i domaće turiste, ali i
Novosađane željne dobrog provoda. Nama omiljena mesta za klopu i opuštanje se ipak nalaze "sa druge strane pruge", na obali Dunava.

 


Sledeći put kad se zaglavite u saobraćaju u sred Fruške gore, ne kukajte! Sigurni smo da se na samo nekoliko metara od vas krije prizor koji će vas opustiti i probuditi vam znatiželju za daljim istraživanjem naše male planine.

Oceni vest:
14
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan