Uticaj kafe na naš organizam od trenutka kada je popijemo, pa narednih 6 sati

Uticaj kafe na naš organizam od trenutka kada je popijemo, pa narednih 6 sati

Kofein povećava nivo adrenalina, što dovodi do ubrzanog otkucaja srca i bržeg protoka krvi kroz telo. Istovremeno, sprečava da se dopamin ponovo apsorbuje u vaš sistem, omogućavajući mu da duže ostane u mozgu, čineći da se duže osećate pozitivnim i srećnijim.

Upravo ovo zadržavanje dopamina je ono što često pokreće mozak da žudi za više kofeina. Što više kafe pijete, formira se više adenozinskih receptora, što znači da ćete možda morati da popijete sada više kafe da biste ostali budni, nego kada ste prvi put počeli da je pijete u mladosti.

Od trenutka kada popijete kafu, u prvih 10 minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po celom telu, uzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca.

On se u narednih 20 minuta vezuje za adenozinske receptore, neutrališući umor. Nivoi dopamina se povećavaju i opstaju, stvarajući osećaj budnosti i fokusa.

Posle 30 minuta nadbubrežne žlezde prelaze u visoku brzinu i počinju da proizvode više hormona. Za to vreme, zbog proširenja zenica, vid može postati oštriji.

U roku od 40 minuta telo počinje da proizvodi više serotonina, koji poboljšava funkcionisanje neurona unutar kičmene moždine, što dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Nakon 4 sata metabolizam je ubrzan, zbog čega brže sagorevate energiju i tokom ovog perioda vaše telo počinje da razlaže uskladištene masti.

U roku od 6 sati kafa je prošla kroz vaš sistem i verovatno ćete osetiti potrebu za mokrenjem. Do tog vremena, otprilike polovina količine kofeina koju ste uneli napustiće vaše telo, prenosi City magazin.

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Svašta se prodaje

  pre 369 dana i 20 sati

  Problem je samo, što se u Srbiji retko gde može kupiti kafa.
  Braon smese koje se prodaju u sjajnim, slavnim pakovanjima sa zlatnim velikim nazivima su prilagođeni našem Pravilniku o kafi.
  Gde se ne navodi da je u maloprodaji nužna prodaja mlevene kafe, kako je to u Pravilniku kod Hrvata, već se kod nas radi o "praškastoj materiji".Proizvođači računaju da pušači ništa ne osete šta piju.
  I tako, sad smo svi mi pušači, po pitanju kafe.
  Kad pogledam, treba dati 45$ za kilo u zrnu, Danesi iz Nemačke.

  Oceni komentar:
  5
  5