"UVEK VREDI BORITI SE": Sud dao za pravo vlasnici novosadskog "Kanala 9"

"UVEK VREDI BORITI SE": Sud dao za pravo vlasnici novosadskog "Kanala 9"

Privredni apelacioni sud u Beogradu je po tužbi vlasnice novosadskog "Kanala 9" Maje Pavlović iz 2017. godine doneo presude da ta televizija nije dužna da plaća minimalnu naknadu za emitovanje muzičkih dela Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i organizaciji muzičkih autora SOKOJ.

U presudama u koje je UNS imao uvid navodi se minimalna naknada za emitovanje muzičkih dela i emitovanje fonograma i na njima zabeleženim interpretacijama "stavlja u neravnopravan položaj korisnike koje ih plaćaju", prenosi Radio-televizija Vojvodine. 

Maja Pavlović za UNS kaže da ovakav stav suda ogromno olakšanje za lokalne i regionalne elektronske medije.

– Eto, vidite da uvek vredi boriti se –  rekla je Pavlović.

U presudama se navodi da je Zakonsko načelo srazmere "narušeno" kada se minimalna naknada obračunava na osnovnu broja stanovnika u području gde se emituje televizijski ili radio program, jer na istom području ima više emitera, pa je "objektivno nemoguće da su stanovnici istovremeno korisnici svakog od njih".

Sporno za "Kanal 9" je, prema presudi, plaćanje minimalne naknade OFPS-u i SOKOJ-u od decembra 2014. do decembra 2015, jer su te naknade naplaćivane na osnovu zone pokrivenosti, a ne na osnovu ugovora iz 2007. godine po stopi od 2,5 odsto od prihoda emitera.

Pavlović je zato septembra 2017. godine tužila ove organizacije, te u tri navrata štrajkovala glađu.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan