Vakcinacija dece od 9 do 19 godina protiv HPV virusa u DZ Liman od 3. do 8. marta

Vakcinacija dece od 9 do 19 godina protiv HPV virusa u DZ Liman od 3. do 8. marta

U cilju podrške mesecu borbe protiv malignih bolesti, Dom zdravlja "Novi Sad" (DZNS) planira akciju otvorenih vrata za vakcinaciju dece protiv HPV virusa.

U cilju prevencije karcinoma grlića materice, iz Doma zdravlja pozivaju roditelje da, u periodu od 3. do 8. marta (sledeće nedelje) dovedu dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina kako bi izvršili imunizaciju protiv HPV virusa.

Vakcinacija će se vršiti u objektu na Limanu, u sobi br. 42 (ulaz pored garaže) od 7 do 20 sati. Pregled dece obavljaće lekari Službe za zdravstvenu zaštitu dece u ambulanti na Limanu. Nije potrebno prethodno zakazivanje.

DZNS podseća da je u periodu od 16. juna 2022. do 15. decembra 2023. godine, obezbeđeno od strane fonda 5.022 doze Gardasil 9 vakcine za uzrast od 9 do 19 godina. Ukupno je 2.671 korisnik primio dozu vakcine, od čega su 1.108 deca muškog pola, dok su preostale 1.563 doze primile osobe ženskog pola u istom uzrastu. U celoj Srbiji, 31.309 dece primilo je ovu vakcinu do januara 2024. godine, pri čemu 77% čine devojčice.

Od karcinoma grlića materice u Srbiji oboli oko 1.100 žena, dok život izgubi 447, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

U Srbiji su 2013. godine doneti nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, koji bi trebalo da u narednom periodu značajno smanji obolevanje i umiranje od navedenih lokalizacija malignih tumora. Na skrining raka dojke pozivaju se žene starosti od 50 do 69 godina. Mamografski preventivni pregledi predviđeni su da se rade svim ženama navedenog uzrasta na dve godine. Skriningom na karcinom grlića materice obuhvaćene su žene između 25 i 64 godina, koje su pozivane na preventivni ginekološki pregled i Papa test jednom u tri godine.

Ciljna grupa za testiranje na rak debelog creva odnosi se na građane oba pola starosti od 50 do 74 godina, koji se jednom u dve godine pozivaju na testiranje na skriveno krvarenje u stolici.

Infekcije koje izazivaju rak, kao što su hepatitis i humani papiloma virus (HPV), odgovorni su za  25% slučajeva raka u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. Dostupne su vakcine protiv virusa hepatitisa B i nekih tipova HPV-a, a mogu smanjiti rizik od karcinoma jetre i grlića materice, saopštava Dom zdravlja.

Svaki deseti slučaj raka je posledica infekcije. Skoro 22% smrtnih ishoda od raka u zemljama u razvoju i 6% u razvijenim zemljama su posledica hronične infekcije, hepatitisom B ili C virusa (koji su odgovorni za nastanak raka jetre), Humanim papiloma virusom (raka grlića materice) i Helicobacter pylori (raka želuca).

HPV vakcina je prva vakcina protiv raka (sprečava kod žena – rak grlića materice, vagine i vulve; kod muškaraca – rak penisa i kod oba pola – rak zadnjeg dela grla i završnog dela debelog creva) koju u našoj zemlji mogu dobiti besplatno deca i mladi uzrasta 9 do 19 godina.

Najvažniji organizovani, populacioni, skrinizi na rak (otkrivanje u ranoj fazi kada još nema simptoma) su: Papanikolau test (rano otkrivanje raka grlića materice; od 25 do 64 godine, jednom godišnje ili ređe ako ginekolog odredi), mamografija (rano otkrivanje raka dojke; od 50 do 69 godina, jednom u 2 godine) i test na skriveno krvarenje u stolici (rano otkrivanje raka debelog creva; od 50 do 74 godine, isto jednom u 2 godine).

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan