Vakcine protiv gripa stigle u Dom zdravlja "Novi Sad"

Vakcine protiv gripa stigle u Dom zdravlja "Novi Sad"

Danas, 14. oktobra, u Dom zdravlja "Novi Sad" distribuirano je 8.000 doza vakcine protiv gripa. Distribucija po svim odeljenjima je počela odmah, javljeno je iz te zdravstvene ustanove.

Kako se navodi u saopštenju, u celom svetu osnovna strategija borbe protiv gripa podrazumeva upotrebu tritipne, inaktivisane "SPLIT" vakcine. Za svaku sezonu gripa Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje sastav vakcine, koji je jedinstven za ceo svet i zavisi od aktuelnih sojeva virusa.

Sezonska trovalentna vakcina preporučuje se:

• svim osobama starijim od 6 meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema uključujući i astmu, sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV

• svim osobama starijim od 65 godina života

• svim licima smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene

• svim osobama zaposlenim u zdravstvenim ustanovama

• licima zaposlenim u javnim službama

– Primena kod trudnica se razmatra od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, dok se onima koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom – navode u Domu zdravlja "Novi Sad". 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan