Vakcine protiv gripa stigle u novosadske domove zdravlja

Vakcine protiv gripa stigle u novosadske domove zdravlja

Danas, 15. oktobra, u Dom zdravlja "Novi Sad" distribuirano je 9.400 doza vakcine protiv gripa. Od tog broja 600 doza ide u Gerontološki centar, 600 doza šalje se u Dom za decu i omladinu u Veterniku, a 8.200 ostaje u Domu zdravlja "Novi Sad", javljaju iz te zdravstene ustanove.


Distribucija po svim objektima je počela odmah. U pitanju je vakcina Vaxigrip proizvođača Sanofi, kaže se u saopštenju, te dodaje da u celom svetu osnovna strategija borbe protiv gripa podrazumeva upotrebu tritipne, inaktivisane "SPLIT" vakcine. Za svaku sezonu gripa, Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje sastav vakcine, koji je jedinstven za ceo svet i zavisi od aktuelnih sojeva virusa.

Sezonska trovalentna vakcina preporučuje se:

• svim osobama starijim od 6 meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema uključujući i astmu, sa metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV

• svim osobama starijim od 65 godina života

• svim licima smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene

• svim osobama zaposlenim u zdravstvenim ustanovama

• licima zaposlenim u javnim službama

Primena kod trudnica se razmatra od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, dok se onima koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, saopštavaju iz Doma zdravlja "Novi Sad".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan