Vanredna akcija davanja krvi danas u centru Novog Sada

Vanredna akcija davanja krvi danas u centru Novog Sada

Zbog smanjenih zaliha krvi i izuzetno velikih potreba, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine i Crveni krst Novog Sada organizuju danas vanrednu akciju davanja krvi u transfuziomobilu, na Trgu slobode od 18 do 21 čas.

Neophodno je kontinuirano prikupljanje krvi  kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno komponenata krvi na zalihama za hitne i vanredne situacije, vitalno ugrožene pacijente, za terapiju onkoloških pacijenata i planirane hirurške intervencije.  U Novom Sadu samo 3% stanovništva daje krv a tokom leta zbog visokih temperature I godišnjih odmora taj broj je i manji. Poziv upućujemo davaocima svih krvnih grupa jer krv mora da čeka pacijenta, a ne pacijent krv – navodi se u saopštenju Zavoda.

Krv mogu da daju sve zdrave osobe muškog i ženskog pola od 18 do 65 godina ukoliko zadovolje medicinske uslove i kriterijume nakon laboratorijskog i lekarskog pregleda, koji se obavlja u sklopu davanja krvi.

Svako ko se dobro oseća i smatra da je zdrav može biti potencijalni davalac krvi – napominju u Zavodu za transfuziju i dodaju da jednim davanjem krvi spasavate 3 života.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan