Vazduh u Novom Sadu danas na najvišem stepenu zagađenja

Vazduh u Novom Sadu danas na najvišem stepenu zagađenja

Vazduh u Srbiji i danas je zagađen, a prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u nekim delovima "jako zagađen". Najzagađeniji su Beograd, Novi Sad, Užice, Valjevo, Pančevo i Subotica. Prema podacima aplikacije AirVisual, Beograd je jutros oko devet sati bio drugi grad po zagađenosti u svetu, posle Delhija u Indiji.

Zagađenost vazduha najveća je u jutarnjim časovima, kada je najveća i koncetracija PM čestica. Sa porastom temperature vazduha podiže se magla, koja zagađujuće čestice zadržava pri tlu, a vazduh se "raščišćava".

 


Kada podaci pokazuju da je vazduh "zagađen" ili "jako zagađen", što se može pratiti na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, kao u mnogim gradovima u Srbiji ovog jutra, treba pratiti savete stručnjaka. Zdravstvene tegobe se tada mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod starih, dece i osoba sa oboljenjem srca i pluća mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba, navodi Radio-televizija Srbije.

Preporuka za osetljive grupe je da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da preusmere obavljanje aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Preporuka za ostale u populaciji je da skrate dužinu i intenzitet napornih aktivnosti i da prave češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Oceni vest:
3
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sloba53

  pre 1631 dan i 20 sati

  Hoće li sada knačno neko da pokrene pitanje povratka tramvaja u NS ? Autobusi uništavaju grad na više načina. Gleda li neko u vlasti u budućnost ?

  Oceni komentar:
  2
  11
 • mare

  pre 1631 dan i 19 sati

  Stvarno smo ovce za sisanje

  Oceni komentar:
  2
  10
 • pc

  pre 1630 dana i 13 sati

  Zabraniti loženje plastike, pregorelog ulja iz automobila i lošeg uglja. Ovo je veliki problem u NS, a inspekcija uopšte nema.

  Oceni komentar:
  0
  3