Važno je razlikovati pravu masku od prekrivača za lice koji vas ne štiti potpuno

Važno je razlikovati pravu masku od prekrivača za lice koji vas ne štiti potpuno

U trenutku kada je vrlo teško doći do klasičnih hirurških maski za prekrivanje lica, koje su do pre par meseci bile dostupne u svakoj apoteci, većina ljudi opredeljuje se praktično za bilo kakvu masku na licu - povez, maramu, ručno napravljenu masku, ali postoji opravdana razlika između ovih maski. Vrlo je jednostavno, prekrivač za lice ne štiti vas dovoljno.

Opštim nestankom raznoraznih sredstava neophodnih nam za zaštitu od aktuelnog virusa covid19, pokrenute su brojne inicijative humanosti da jedni drugima pomognemo.

Tako su veliku solidarnost pružile mnogobrojne krojačice, modelari i dizajneri, želeći svojim zanastkim veštinama da pomognu koliko god mogu.

Danima unazad maske se šiju u kućnoj radinosti i prave za prijatelje, porodicu, ali i medicinske radnike, decu u domovima.

Postoji značajna razlika.

Naime, maske koje se prave u kućnoj radinosti, uglavnom se prave samo od pamuka, one mogu da se koriste višestruko i to je njihova prednost, ali je poželjno da se otkuvavaju ili peglaju parom na visokoj temperaturi nakon svakog nošenja.

Nisu sertifikovane, ne poseduju deo načinjen od celuloze i time ne štite od virusa korona, ali štite od svih ostalih virusa i generalno vam štite imunititet na taj način.

Iako su one važan simbol solidarnosti pri preventivi od korona virusa ipak ih je važno razlikovati i imenom, to nisu maske, već prekrivači za lice.

Izvor: elle.rs

Oceni vest:
12
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan