Važnost dezinfekcionih sredstava tokom pandemije korona virusa

Važnost dezinfekcionih sredstava tokom pandemije korona virusa

Na početku pandemije korona virusa veliki je problem predstavljao nedostatak saznanja o biološkim karakteristikama virusa, mehanizmima prenošenja, načinu na koji se razvija bolest, kao i veoma širok spektar različitih simptoma i težine kliničke slike. U nedostatku vakcine, akcenat je stavljen na epidemiološke mere: socijalnu distancu, nadzor nad osobama koje su bile u kontaktu sa inficiranim osobama, nošenje maski i druge zaštitne opreme, pojačanu ličnu higijenu, kao i higijenu i sanitaciju sredine u kojoj se boravi.

U toku proteklih nekoliko meseci svi smo bili u prilici da naučimo i primenjujemo osnovne neophodne mere za sprečavanje prenošenja Kovid-19 infekcije, sa manjim ili većim uspehom. Primena dezinfekcionih sredstava je od samog početka imala ogroman značaj u kontroli pandemije, piše “Danas”. Dezinficijensi su hemijska sredstva koja imaju zadatak da neutrališu određene mikroorganizme u spoljnoj sredini, na predmetima i površini tela.

Bez ulaženja u dublju analizu načina delovanja, osnovne karakteristike koje su neophodne da bi se neko sredstvo koristilo kao dezinficijens je da je efikasno, da ne oštećuje predmete, da se lako primenjuje, da je što bezbednije, te da je jeftino i dostupno. Korona virusi, u koje spada i Kovid-19, su osetljivi na veliki broj različitih dezinficijenasa. Za dezinfekciju ruku najbolje je koristiti etil-alkohol (etanol) koncentracije 70 %. Etanol ne ostavlja tragove nakon upotrebe i nije agresivan prema koži.

Primena hidrantnih krema može ublažiti problem isušivanja kože kod česte dezinfekcije. Osim etanola, mogu se koristiti i drugi preparati namenjeni za dezinfekciju kože poput asepsola i dezdermana. Za dezinfekciju predmeta i prostorija mogu se koristiti različita sredstva na bazi aktivnog hlora, aktivnog kiseonika, deterdženata… koja se mogu nabaviti na tržištu. Dezinficijensi se koriste jer su efikasna sredstva za uništavanje mikroorganizama i to na način kako je predvideo proizvođač. Treba ih primenjivati onoliko često koliko je potrebno. U prevozu, na radnom mestu i javnim prostorima često, kod kuće samo po potrebi.

Izvor: “Danas”

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan