VEGANSKI RESTORANI U NOVOM SADU: Bogata ponuda za vegane i sve one koji to nisu

VEGANSKI RESTORANI U NOVOM SADU: Bogata ponuda za vegane i sve one koji to nisu

Novosađani uglavnom uživaju u mesnim specijalitetima jer je u tradicionalnoj kuhinji duboko utkano da ručak nije ručak ukoliko je bez mesa.

Međutim, kako su stasale neke nove generacije, i navike u ishrani se polako, ali sigurno menjaju. Čak i sve više naših starijih sugrađana prelazi na vegansku ishranu, dok se pojedini ne odriču mesa, sem za vreme velikog posta.

To je razlog što su poslednjih godina veganska i vegetarijanska kuhinja počele da zauzimaju značajno mesto u gastronomskoj ponudi Novog Sada. Mnogo je onih koji svoje obroke baziraju na povrću i zato restorani sve češće ubacuju veganske menije. Predstavljamo vam nekoliko restorana u Novom Sadu u kojima možete pojesti odličan veganski obrok.

"Vege & Vegan"

Ovo mesto je pobralo simpatije Novosađana, čak i onih koji nisu vegani, a nalazi se u Jevrejskoj 16. Pogodno je i za sugrađane koji su alergični, odnosno intolerantni na gluten jer u ponudi imaju i bezglutenske obroke. Karakteristični su i po pažljivo izbalansiranim jelima i često se konsultuju sa mušterijama prilikom pripreme hrane. Na dnevnom meniju imaju razne potaže, sarme, musake, vege burgere, njokice, pite, rižoto.


Tu su i neizbežne zdrave salate, sosići, ali i hlebovi koji sami mese i peku. Za sladokusce prave čokoladne, kremaste kolače. Pored dnevnog menija imaju i jela po porudžbini, kao i bezglutenski ručak. Ono što svakako vredi probati jeste organic vegan wurste tanjirge plate gde se u porciji dobijaju tri veganske organske kobasice, povrće, sos, pirinač, salata i hleb.

Cene zavise od vrste obroka a raspon je od 200 do 600 dinara. Hranu dostavljaju na kućnu adresu.

"Ananda vegan"

"Ananda" je prvi veganski restoran u Srbiji i nalazi se u ulici Petra Drapšina 51. Razlikuju se od ostalih po tome što mnoštvo njihovih mušterija uopšte nisu vegani niti vegetarijanci. Razlog tome je, kako kažu,  to što pripremaju hranu na starinski način, pa ona podseća na čuvenu bakinu kuhinju.


Veliki je izbor jela, a nude hranu od kuvanog, prženog i svežeg povrća. Imaju i peciva koja sami kreiraju i peku, kao i namaze koje prave na licu mesta, naravno, po domaćim receptima. Porcije su vrlo bogate i zato garantuju da kod njih niko ne ostaje gladan. Od jela po porudžbini svakako valja izdvojiti pohovano povrće u masi od brašna organske leblebije, kikiriki sos domaće proizvodnje, salatu i integralni hleb.


Nude odličan izbor bezglutenskih obroka po ceni
od 350 dinara. Na dnevnom meniju svakodnevno se smenjuju ukusne veganske porcije i to po ceni od 450 dinara. Za slatkaroše i zaljubljenike u poslastice pripremaju čizkejk, kapkejk, domaću tortu. Sve slatkiše prave bez šećera. I u ovom restoranu imaju dostavu hrane. 

"Plant Power"

Još jedan restoran koji je raj za vegane i za one koji to nisu jeste "Plant Power", a nalazi se u ulici Braće Ribnikar 17. Reč je o porodičnom veganskom restoranu gde specijalitete prave po posebnim domaćim receptima.


U ponudi imaju obroke prilagođene i za najmlađe sugrađane. Na meniju su im razne čorbe, vege pice,
burgeri i vege burito. Nude i proteinske salate, tofu sendviče, kao i jela po porudžini. Za ljubitelje palačinki prave proteinske, koje svakako mogu da pojedu i osobe koje izbegavaju ugljene hidrate. Ono što bismo preporučili jeste integralna heljdina tortilja sa iceberg salatom, rukolom, čeri paradajzom, kukuruzom, crvenim pasuljem, šargarepom, tofu sirom, majonezom ili urnebes namazom.

Kao i u ostalim restoranima imaju poslastice koje se prave od integralnog brašna. Raspon cena je od 120 do 600 dinara.

"Rekalibracija"

Prvi veganski restoran brze hrane u Novom Sadu otvoren je 2016. godine i nalazi se u Jevrejskoj 42. Kako kažu, njihova ideja je proistekla iz želje da Novosađanima ponude zdraviju alternativu brze hrane i to s jednim ciljem – da razbiju mit o tome kako je veganska ili posna hrana neukusna. Ponuda je zaista bogata, te često sugrađani ne mogu da odluče koje jelo bi naručili. Na meniju imaju falafel od leblebije, pice, faširke, burrito, kinesku hranu, burgere, špagete, čorbe i mnoštvo drugih veganskih specijaliteta. Za one koji nisu gladni, ali žele da se osveže ili da užinaju prave rasličite vrste smutija. Cene su pristupačne i slične su kao i u drugim restoranima ovog tipa, a i oni dostavljaju hranu na kućnu adresu.


"Juice bar HeyDay"

Ukoliko ste pobornik zdrave ishrane i zdravih napitaka ovo mesto će zadovoljiti vaš gastronomski užitak. Nalaze se na Bulevaru Oslobođenja 84.

U ponudi imaju veliki izbor zdrave hrane i pića, a svi obroci se pripremaju od organskih namirnica. Ukoliko niste ljubitelj veganske ishrane u ovom restoranu možete da popijete sokove za detoksikaciju i zdravu organski kafu. Imaju bogat i raznovrstan veganski meni. Ljubitelji potaža mogu da poruče guste čorbice od bundeve, celera, tikvica, šargarepe. Na meniju su im i jela poput raw falafel, ealnut meat i our spaghetti. Chai čizkejk, carrot cake, maple ganache, cherry čizkejk, spiced brownies samo su neki u zaista bogatoj ponudi deserta.


Cene su prilagođene svačijem džepu. Potaži su od 235 do 255 dinara, glavna jela staju od 450 do 580 dinara, dok su zdrave obrok salate od 330 do 500 dinara. Inače, preko njihovog sajta možete da poručite hranu, a vreme čekanja zavisi od toga koliko mušterija imaju.

Novosađani sa kojima smo razgovarali kažu da nisu vegani, ali da vole rado da pojedu nešto od tih specijaliteta. 

Od kada vodim računa o ishrani, često naručujem kolače ili palačinke iz ovih restorana. Razlog tome je što ne sadrže belo brašno i šećer. Moram priznati da sam bio skeptik, ali kada sam prvi put probao vegansku kuhinju uverio sam se da je zaista preukusna – izjavio je Zoran.

Oceni vest:
29
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan