Veliki broj građana u NS odlazi na redovne preglede mladeža

Veliki broj građana u NS odlazi na redovne preglede mladeža

- U dermatološkim ambulantama Doma zdravlja "Novi Sad" povećan je broj pacijenata koji se javljaju na preventivne preglede mladeža, kada nemaju tegoba ili ako primete promene na postojećim mladežima – kazala je za "Dnevnik" specijalista dermatolog dr Jadranka Janković.

- Trend je prisutan poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući angažovanju dermatologa na edukaciji i podizanju svesti stanovništva o značaju preventivnih pregleda i ranom otkrivanju malignih kožnih bolesti – ističe dr Janković.

Po rečima sagovornice "Dnevnika", u ovom periodu povećan je broj pacijenata s alergijskim reakcijama na sunce ili reakcijama kože druge prirode, poput nekih lekova, kontakta s nekim biljkama i suncem ili nanošenjem krema i parfema. Takođe je povećan rizik i za brzo nastajanje opekotina od sunca.

- Pregorevanje i opekotine od sunca srećemo kod adolescenata, naročito nakon kupanja na bazenima – potvrdila je dr Jadranka Janković.- Najčešći razlozi tome su dug i nezaštićen boravak na bazenu, velika refleksija ultravioletnih zraka od betonskih površina i slično.

Kako za "Dnevnik" priča sagovornica, rak kože se može prepoznati. Ako se na koži primete neke nove promene koje su višebojne i asimetrične, s nazubljenim ivicama, prečnika većeg od šest milimetara, to je znak da bi osoba trebalo da ode kod lekara i obavi pregled da bi se ustanovilo da li ima opasnosti. Takođe, ako se već postojeći mladež menja u tom smislu da je upaljen, svrbi, ima neku promenu oblika, boje i veličine, odmah se javiti lekaru opšte prakse ili dermatologu.

- Ukoliko se prilikom prvog pregleda otkriju atipični mladeži, zakazuju se češće kontrole radi praćenja situacije, ili se pacijent dalje upućuje na hirurško uklanjanje tih problema jer je hirurgija zlatni standard u terapiji svih tumora kože – rekla je dr Janković. - Ako dijagnostikujemo melanom, pacijent se prosleđuje na dalje lečenje po hitnom postupku. Cilj je otkrivanje melanoma u što ranijoj fazi jer je to put ka potpunom izlečenju.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan