VIDEO: Fruška gora na Svetski dan šuma prepuna posečenih stabala

VIDEO: Fruška gora na Svetski dan šuma prepuna posečenih stabala

Svetski dan šuma ove godine se obeležava pod sloganom "Šume i održivi gradovi", kako bi se ukazalo na značaj šume i za zdrav život u gradovima. Međunarodni dan šuma ustanovljen je 1971. godine na 23. zasedanju Generalne skupštine Evropske konfederacije za poljoprivredu.

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija je 2012. godine donela odluku da će se obeležavanje Međunarodnog dana šuma organizovati 21. marta svake godine, na dan prolećne ravnodnevice na severnoj Zemljinoj hemisferi, odnosno jesenje ravnodnevice na južnoj.

Kakvo je stanje na Fruškoj gori?

Iako iz NP "Fruška gora" poručuju da je seča planska i da se radi o seči starih stabala, u poslednih mesec dana smo od  "Vojvođanske zelene inicijative" dobili brojne fotografije i upozorenja o masovnoj seči drveća koja zabrinjava sve ljubitelje ove, nama Novosađanima najbliže planine. 

Više informacija možete dobiti ako pogledate video "NP Fruška goLa – Stanje redovno" iz dokumentarnog TV serijala "Zelena patrola na delu":


Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nik

  pre 1520 dana i 21 sat

  Pa logično je da se drvo seče u ovo doba masovno jer još nisu krenuli sokovi i drvo je kvalitetnije za sve potrebe. Da li se seče planski i sa merom to ne znam, ali što se periodas godine tiče sad je vreme. Kod nas je veliki problem što se seče kad krene vegetacija, pa je zbog vlaznosti potrebna veca količina drveta za grejanje ili energije za sušenje drveta.

  Oceni komentar:
  2
  0