VIDEO: Novosadski folklorni ansambl osvojio u Ukrajini Super gran pri

VIDEO: Novosadski folklorni ansambl osvojio u Ukrajini Super gran pri

Folklorni ansambl "Vila" SKUD "Železničar" iz Novog Sada uzeo je učešće na 17. Međunarodnom festivalu plesnih umetnosti i pesme koji se održao 30. avgusta u ukrajinskom gradu Kropivnicki u Kirovogradskoj oblasti. Na svom prvom učešću na ovom festivalu Folklorni ansambl "Vila" osvojio je najviše priznanje ovog festivala – Super gran pri.

Već 12. godinu zaredom ovaj festival organizuje Kulturno-umetnička fondacija "Perspektiva" Aptema Strižakova iz grada domaćina. Specifičnost ovog festivala je to što okuplja plesače više žanrova, od baletskih umetnika, preko članova ansambala koji neguju narodnu i tradicionalnu igru do igrača savremenog i tzv. estradnog plesa. Ove godine, učestvovali su ansambli iz 10 zemlja. Pored zemlje domaćina Ukrajine, učešće su uzeli i plesači iz Poljske, Belorusije, Indije, Kanade, Kazahstana, Kuvajta, Moldavije, Rumunije i Srbije.

Celokupan događaj se prenosio uživo putem interneta, a praćen je u različitim delovima ne samo Ukrajine već i sveta.

Ove godine, zbog epidemiološke situacije u Ukrajini i svetu, festival je održan na malo drugačiji način nego prethodnih godina. Umesto nastupa uživo na centralnom trgu u gradu Kropivnicki, učesnici su imali zadatak da snime i pošalju video sa igrama kojima bi se predstavili na festivalu, kao i probu "uživo" koja prikazuje autentičnu radnu atmosferu u pripremi i izvođenju igara i pesama.

Pregledom poslatih video sadržaja članovi žirija, eminentni stručnjaci iz oblasti etnomuzikologije, etnokoreologije i istaknuti umetnici iz oblasti tradicionalne igre i pesme, ocenjivali su i vrednovali izvođenje igara i pesma učesnika rukovodeći se strogim kriterijumima, i prema njihovoj stručnoj oceni Folklorni ansambl "Vila" SKUD "Železničar" iz Novog Sada zaslužio je najviše priznanje festivala – Super gran pri.


Umetnički direktor Folklornog ansambla "Vila", gospodin Milorad Lonić, komentarišući odluku žirija, izjavio je da ovu nagradu smatra velikim uspehom, koja ima svoju težinu, jer je dodela upriličena na centralnom gradskom trgu, u oblasti koju su naselili Srbi iz Banata, Bačke i Srema, posle ukidanja vojnih granica polovinom 18. veka, opisanog u romanu "Seobe" Miloša Crnjanskog. U novom kraju Srbi su davali imena mestima iz svoje rodne zemlje: Sombora, Mošorina, Pavliša, Sente, Kanjiže, Bečeja, Subotice, Pančeva, Zemuna, Slankamena... zabeleženim na rosijskim kartama do 19. veka.

 – Ovo je samo još jedna u nizu mnogobrojnih nagrada Folklornog ansambla "Vila" i priznanje za predan rad i trud koji svi članovi ulažu u cilju predstavljanja srpske tradicionalne kulture širom sveta, ali i promocije kako Novog Sada, sada i kao Evropske prestonice kulture, tako i naše države kroz prikazivanje bogatog srpskog kulturnog nasleđa koje Ansambl "Vila" neguje kroz igru, pesmu i muziku. I ako postoje poteškoće za izvođenje redovnih aktivnosti, a koje su prouzrokovane pandemijom Kovid-19, težimo da prikažemo i predstavimo na najbolji način i u ovim otežanim okolnostima našu tradiciju i istoriju i nadamo se da ćemo i u narednom periodu na ovaj i slične načine uspešno to i dalje činiti – ističe Ostoja Kalaba, član Folklornog ansambla "Vila".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan