VIKEND U BOSNI I HERCEGOVINI: Šta možete da vidite i kakve su cene u odnosu na Novi Sad

VIKEND U BOSNI I HERCEGOVINI: Šta možete da vidite i kakve su cene u odnosu na Novi Sad

Kada se spomene Sarajevo, Trebinje, Mostar, Višegrad i ostali gradovi u Bosni i Hercegovini većinu Novosađana srednje generacje koji su tamo išli na ekskurzije, obuzme nostalgija, ali se, ujedno, pojavi i želja za putovanjem, za uživanjem u ćevapima, kafi i baklavi na Baščaršiji, šetnji pored Trebišnjice, kao i preko mosta u Mostaru, odnosno ćuprije na Drini u Višegradu.

Zato u poslednje vreme novosadske turističke agencije imaju aranžmane upravo za ove gradove, a njihova se cena kreće između 99 i 150 evra

U turističkom smislu, većina je oduševljena domaćinskom atmosferom žitelja, ali s druge strane mnogi su i tužni kada vide ostatke porušenih kuća obraslih u šiblje i rupe od metaka i gelera na fasadama. 

Putovanje traje tri dana, a prva destinacija je Sarajevo ili, kako ga zovu, evropski Jerusalim, gde se spajaju istok i zapad. 

Sarajevo

Obilazak Sarajeva počinje od Vijećnice koja se nalazi nedaleko od Baščaršije na Mustaj-pašinom mejdanu. Reč je o jednoj od najreprezentativnijih zgrada iz austrougarskog perioda koja je izgrađena u pseudomaurskom stilu. 


U blizini je
i Inat kuća za koju je vezana vrlo interesantna priča. Naime, kada je izabrana lokacija za izgradnju Gradske vijećnice na desnoj obali Miljacke, Austrougarska vlast je zaključila da je iz tog razloga neophodno srušiti jednu kuću. Vlasnik kuće bio je starosedelac, Sarajlija Benderija koji nije dozvolio da se njegova kuća ruši. On je, nakon dugih pregovora, prihvatio da mu kuću isplate u dukatima i da, ciglu po ciglu kuće, prenesu na drugu stranu obale, što su i učinili i od tad se zove Inat kuća. 

U nezaobilaznoj i čuvenoj Baščaršiji, pored velikog broja zanatskih radnji, postoje i dućani sa nakitom, džezvama i fildžanima, gde pojedini suveniri koštaju i 70 konvertibilnih maraka (35 evra). Na Baščaršiji se nalaze i najstarije džamije, biblioteka, škola, Sahat kula, Jevrejski muzej, Stara Pravoslavna crkva. 

Na putu iz Baščaršije ka Ferhadija ulici, dolazi se do tačke gde se spajaju Istok – Otomansko carstvo i Zapad Sarajeva – doba Austrougarske. Nižu se zgrade iz tog perioda koje s leve strane seče Ferhadija džamija, Katedrala Srca Isusova kao simbol katoličanstva sa desne strane, a malo dalje je Saborna crkva. 

Na mestu gde se završava Ferhadija, a počinje Ulica Maršala Tita, nalazi se Vječna vatra – spomenik žrtvama Drugog svetskog rata. Naravno, u centru je smešten i Muzej Mlade Bosne koji se nalazi u zgradi nekadašnje Šilerove radnje, pred kojom je 28. juna 1914. pripadnik revolucionarne organizacije "Mlada Bosna", sarajevski gimnazijalac Gavrilo Princip ubio austrougarskog prestolonaslednika Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Muzej se sada zove - Muzej Sarajevo 1878-1918 ili Muzej Sarajevskog atentata. 

Mostar

Nakon obilaska Sarajeva kreće se put Mostara, rodnog mesta Alekse Šantića. Sinonim za ovaj grad svakako je Stari most ispod kog protiče Neretva, a koji je sagrađen po naredbi Sulejmana Veličanstvenog 1566. godine. Nakon 427 godina njegovog postojanja, 1993. godine je srušen. Obnovljen je 2004. i od tada je na Unesco listi svetske baštine. 


Sa jedne strane mosta nalazi se
kula Halebija, a sa druge kula Tara gde je smešten Muzej Starog mosta. Najstarija ulica koja je očuvala svoju autentičnost iz 16. veka, jeste ona u kojoj se nalaze dućani i stare zanatske radnje, poznata kao Kujundžiluk – stari bazar. U blizini je i park i spomenik Alekse Šantića. 

Dubrovnik

U okviru tupe po Bosni i Hercegovini, fakutativno može da se obiđe i Dubrovnik, a kada govorimo o znamenitostima grada i njegovog kulturno-istorijskog nasleđa, sve je uglavnom skoncentrisano unutar Starog grada i može se obići u toku jednog dana. Svakako, najznačajnija atrakcija grada su njegove čuvene zidine koje datiraju iz 13. veka. Cene u ovom gradu su poprilično paprene za naše prilike pa je tako ručak za dve osobe u restoranu u Starom gradu oko 55 evra.
Trebinje

Posle Mostara, put nas je  odveo u Trebinje koje ima oko 260 sunčanih dana godišnje, topla leta i blage zime, što ga čini jednim od najtoplijih gradova u Bosni i Hercegovini. 

Centralno mesto okupljanja je trg u centru prepoznatljiv po platanima gde se nalazi i letnja bašta hotela "Platani". U blizini bašte nalazi se prelep park i čuvena zelena pijaca na kojoj mogu da se kupe domaći hercegovački proizvodi. Tik uz centar smešten je i Stari grad, prepun kafića, restorana, suvenirnica. Inače, interesantno je i napomenuti da se na ulasku u Stari grad nalazi i Anđelkina kapija sazidana od kamena, a koja je početkom ovog veka postala turistička destinacija. Kapija privlači sve veći broj turista jer je navodno kroz nju u seriji "Ranjeni orao" prolazila glumica Sloboda Mićalović i ulazila u dvorište kuće u kojoj je stanovala.


U blizini Trebinja je i Hercegovačka Gračanica podignita 2000. godine kako bi se u njoj čuvale mošti pesnika
Jovana Dučića. Takođe, nedaleko od grada nalazi se i manastir Tvrdoš kog su u u 4. veku sagradili car Konstatin i njegova majka Jelena. Tvrdoš je poznat i po tome što je u njemu zamonašen Sveti Vasilije Ostroški. Ovde se proizvodi i istoimeno vino, kao i ceđeno maslinovo ulje.

 


Višegrad

Po povratku, obilazi se i Višegrad, grad u kotlini reke Drine, prepun legendi i mesto u kojem je svoje detinjstvo proveo nobelovac Ivo Andrić. Tu je naravno i čuveni Perovića (Arslanagića) most, jedinstvena građevina sagrađena je 1574. godine pod upravom velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića. Ovaj most je poznatiji kao "Na Drini ćuprija”. Od mosta kreće višegradska čaršija smeštena najvećim delom na desnoj obali reke, gde se nalazi i ušće rečice Rzav i Drine.


Nedaleko od mosta je i Andrićgrad kompleks nastao kao ideja čuvenog reditelja Kusturice o kamenom srednjovekovnom gradu inspirisanom delima i likovima nobelovca Ive Andrića. To je, zapravo, vizija kako je Višegrad mogao da izgleda da ga nisu zaobišli renesansa i ostali istorijski periodi. U arhitektonskom pogledu grad je mešavina različitih epoha i stilova koji su se smenjivali kroz istoriju ovog područja: vizantijski stil, otomanski period, renesansa, klasicizam.

Cene 

U Bosni i Hercegovini je zvanična valuta konvertibilna marka gde se za 50 evra dobija 100 KM, mada u Federaciji primaju i evre, a u Republici Srpskoj, pored marke i evra, može da se plaća i u dinarima.

Cene zavise od dela grada gde se jede i pije, pa tako u Sarajevu kafa staje od 2 do 4 KM, a na Baščaršiji u pojedinim lokaliama staje i do 6 maraka. Ceđena narandža je 5, kilogram bureka je 18, a 10 ćevapa – 12 maraka.

U starom delu Mostara kafa je 6 KM, dok u drugim delovima grada košta 2 KM. Pite su između 5 i 10, a sokovi između 3 i 6 maraka.

Trebinje je, čini se, najpristupačnije kada su u pitanju cene pojedinih proizvoda. Kafa, uglavnom, košta oko 2 marke, limunada je 2,5, a gazirani sok 3 marke. Burek je 3,50, pita od gljiva 3, koliko je i parče pice.

U prodavnicama su cene takođe pristupačnije nego u Novom Sadu pa tako, primera radi, pašteta staje 0,98 konvertibilnih maraka, pojedine vrste mleka su oko 1,5 marke, litra jogurta je marka, a čokolade mogu da se nađu po ceni od 0,90 KM.

Oceni vest:
20
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan