VIKEND U BUDIMPEŠTI: Kako naći smeštaj, šta obići, koje su cene... (FOTO)

VIKEND U BUDIMPEŠTI: Kako naći smeštaj, šta obići, koje su cene... (FOTO)

Piše: Dejan Ignjić


Prolećni, kratki, školski raspust mnogi su iskoristili da otputuju negde. Dosta novosadskih porodica je skoknulo do Budimpešte. Glavni grad Mađarske je zaista fenomenalan za porodični izlet. O ovoj panonskoj lepotici je uglavnom sve napisano, pa i oni koji prvi put idu upoznati su sa znamenitostima koje treba obavezno videti i mnoštvom muzeja koje vredi posetiti. Stoga će ovaj tekst biti kao kratak vodič za putovanje s decom, uz savete i preporuke kako da vam avantura prođe što jeftinije, zabavnije i bez organizacionih trzavica. Krenimo redom.Ako ste već isplanirali datum putovanja, najbolja opcija je da smeštaj rezervišete nekoliko meseci ranije. Razlog je jednostavan. Proći ćete jeftinije, a imaćete i veću mogućnost izbora. Ponuda je najbolja na sajtovima www.booking.com i www.airbnb.com, s tim što su cene niže na Bookingu, a i postoji mogućnost besplatnog otkazivanja rezervacije. Prilikom čekiranja smeštaja pročitajte ponudu do kraja i obratite pažnju na sitna slova, jer se na osnovnu cenu dodaje boravišna taksa i čišćenje, pa ponuda poraste od četiri do 30 evra. Takođe, kod pojedinih apartmana na Bookingu plaća se otkazivanje.

U svakom slučaju, u samom centru Pešte, tri noćenja u odličnom stanu za tročlanu porodicu se mogu naći za oko 120 evra, što je sjajna cena u odnosu na lokaciju, komfor i kvalitet. Tri noćenja mogu izaći i nešto jeftinije, za oko 20 evra, ako ste spremni da s detetom odsednete u hostelu sa zajedničkom kuhinjom i kupatilom. Uopšte nije pravilo da je smeštaj jeftiniji ako je udaljeniji od centra Pešte. Ukoliko imate sreće, naći ćete dobar smeštaj s besplatnim parkingom ili garažom. Nemojte se zavarati ako u ponudi apartmana stoji i mogućnost parkinga – to se uglavnom odnosi na javni parking koji se papreno plaća.Do Budimpešte većina Novosađana dolazi autoputem, mada može i starim putem koji je duži. Ako granicu prelazite na Horgošu, računajte na čekanje, minimum 30 minuta, a nekad i do nekoliko sati. Možda nije loša ideja, granicu preći na drugom prelazu i onda se priključiti na autoput. Vinjetu za Mađarsku kupite u Novom Sadu na Mol pumpama. Za 10 dana cena je 10 evra. Proći ćete jeftinije, bez nervoze i dodatnog razmišljanja na granici.

Takođe, mnogo bolje je kupiti forinte u Novom Sadu. Na prvu računicu deluje da ćete na 100 evra izgubiti dva, ali nije tako. U Budimpešti su na menjačnjicama istaknuti kursevi 305-309 forinti za evro, ali sve uzimaju proviziju koja zna bezobrazno da ide i do 30 odsto. Obratite pažnju!U turističkim info centrima ne uzimaju proviziju, ali svakako uz sebe je bolje imati forinti kako vam prvi utisak Pešte ne bi bila jurnjava za menjanjem para. Opuštenije je i nemate ograničenja u želji da započnete avanturu kako vam volja.Javni prevoz u Budimpešti odlično funkcioniše i nije komplikovan. U zavisnosti od uzrasta deteta i lokacije smeštaja, svakako je bolje veći deo obići peške jer neke razdaljine su mizerne, a na svakom koraku su spomenici kulture koji vas ostavljaju bez daha. Cena karte u jednom pravcu je 350 ft, postoji i grupna karta za ceo dan koja iznosi 3.300 ft. Ta opcija je najbolja ako napravite plan da tog dana grad obiđete i uzduž i popreko. Detaljnije informacije o vrstama i cenama karata imate na sajtu.

Postoji i opcija kupovine “Budapest card”, koja jeste skuplja, ali uz korišćenje svih javnih prevoza, dodatno nudi popuste u restoranima, prodavnicima, besplatne ulaze u muzeje, banje, pa i vožnju brodom. Sve opcije možete da istražite na sajtu. Inače, osim info punktova gde se prodaju ove karte, po gradu ima i uličnih prodavaca istih. Obučeni su u crvene majice i startovaće vas na svakom ćošku. Obavezno se cenjkajte s njima. Iako moderne tehnologije pomažu u obilasku, uzmite besplatnu mapu grada na nekom info pultu jer bez tog parčeta papira mnoge stvari će vam promaći.


Kad ste sve tehničke pripreme posložili u glavi, možete da se predate čarima mađarske prestonice. Za decu je neizbežan obilazak Zoo vrta. Klinci, a vi, volećete šetnju ovim kompleksom i zaista vredi svakog koraka. Ulaz za odrasle je 2.800, a mališane 1.900 forinti. Nakon obilaska pored vam je Gradski park gde možete uživati u zelenilu, velikom jezeru i Vajdahunjad dvorcu. Jezero je zimi rezervisano za klizanje, što sa dvorcem ostavlja utisak “Zaleđenog kraljevstva”. A, i sam Trg heroja celom kvartu daje posebnu draž.


Druga dečija atrakcija za koju i vrapci znaju je "Tropikarijum". Ulaznica za odrasle je 2.700, a za maloletne 2.000 forinti. Ovaj podzemni svet nalazi se sa budimske strane van grada. Stoga, njega nije loše obići po povratku kući jer ćete izbeći saobraćajnu gužvu Pešte i samo produžiti na autoput ka Novom Sadu. "Tropikarijum" je u sklopu velikog šoping mola Campona, pa će i odrasli moći da uživaju u obilasku radnji. A, ima šta da se vidi i kupi. Zanimljiv za mlade umove je i “Miniversum” sa 5.000 minijaturnih figura, 1.300 metara železničkih pruga i 14 gradova. Porodična karta (2+1) je 6.700 forinti i računajte da bar dva sata nećete izaći iz “malenog” muzeja.Budapest eye”, panoramski točak visine 65 metara nalazi se na Eržebet skveru, u samom centru grada. Vožnja za troje (2+1) je 6.900 forinti, ali vredi svakog zaokreta u vazduhu. Osim nezaboravnog pogleda, adrenalin će vam zaigrati u grlu. Sam Eržebet skver je chill out zona po naliku na druge evropske gradove. I tako, dok okolo sve tutnji od saobraćajne vreve, po parku se izležavaju turisti, ali i lokalci, na klupama se sedi i opušteno pijucka, za kupoholičare tu su tezge prepune suvenire i gedžeta, skejteri u svom kutku izvode vratolomije, vodoskoci dodatno teraju stres dok iz susednog prepunog “Akvarium kluba” koji je ispod zemlje, a krov mu otvoreno nebo dopiru taktovi energičnog bluz kvarteta. Na ovom mestu morate iskulirati, najbolje pred zalazak Sunca.


Budimpešta je puna parkova i parkića, što podrazumeva i dečija igrališta. A, da ne spominjemo Margit Siget. Ako se zaputite na ostrvo, obavezno na kopnu uz Dunav, overite nekoliko kafića s vrlo ležernom atmosferom. S peštanske strane grada, piknik na travi, pored reke, je najbolji u IX distriktu. Prođete kroz čuvenu Centralnu pijacu, nakupujete se svega za iće i piće i ručate s pogledom na Citadelu i brdo Gelert. Pri povratku u centar, prođite ulicom Raday, nećete pogrešiti.

U Budimpešti ima nekoliko termalnih banja s mnoštvom otvorenih i zatvorenih bazena. Cene su za naš džep malo "jače", pa je ulaz za troje (2+1) oko 40 evra. Svakako je bolje zasebno posetiti Morohalom ili neku drugu banju bližu Srbiji i za to odvojiti ceo dan, a i umesto 40, platiti 16 evra.Muzej flipera je obavezna destinacija za večite dečake i porodice, ali i svakog pojedinca jer zabava je neponovljiva. Skriveno u podrumu ulice Radnoti Mikloš, ovo mesto je pravi raj drevne igre, a ima i starih video igrica kao što je Pacman. Za žurku uz zvonjavu fliperskih kuglica treba odvojiti nekoliko sati, a i ulaznice se prodaju za ceo dan. Dakle, nema žetona. Celodnevna karta uz neograničeno igranje staje 3.000 za odrasle, a 2.000 forinti za decu. Posle toliko tipkanja, tiltova i upale mišića, neće vam smetati što igra ima samo tri kugle, a ne pet kako je u božijim knjigama zapisano.Noge posle možete da odmorite na drugom kraju iste ulice u bistrou “Pozsonyi Kisvendeglo”. Mesto koje nema wi-fi, ali ima šarene stolnjake i paletu mađarskih gurmanluka. Dovoljno je reći da ovde jedu lokalci, što je garant kvalitetne klope. Ako već niste probali gulaš, ovde ga pojedite, nećete zažaliti. Cene su pristupačne i znatno niže nego u centru. Gulaš je 1.800 forinti, gulaš supa 1.100, roštilj 2.100, pivo 500 forinti. Ako dolazite uveče rezervišite mesto obavezno jer, kao što smo naglasili – stanovnici Budimpešte ovde dolaze na domaće specijalitete. Napominjemo da je u skoro svim lokalima zabranjeno pušenje, što nije loše za odvikavanje, a ako ste baš žešći ovisnik od nikotina, za posetu Pešti birajte toplije vreme kako bi vam ugođaj u bašti restorana bio potpun.

ŠOPING U PEŠTI: ŠTO DALJE OD CENTRA – TO JEFTINIJE

Centar Budimpešte je preskup, pa čuveni kurtoš staje 1.800 forinti, a varijanta velikog hot doga je 2.200 forinti. Espreso je tako 500 forinti, a pivo u kafiću ide i do 1.000 forinti. Mada treba naglasiti da dosta lokala forsira craft piva, pa i to utiče na cenu pinte. Gulaš supa je 2.100 forinti, pa i više dok glavna jela idu od 3.500 do 5.000 forinti. Slično je i sa radnjama i marketima. Poređenja radi, kilogram šunke na pijaci može se naći za 2.200 forinti.
Zato se na veliko kupuje u megamarketima, šopinguje u molovima na periferije grada, ne jede u strogom centru. Tako par ulica ili blokova dalje od centra, za 1.500 forinti možete bogovski da jedete. Svi modni brendovi u šoping molovima su zastupljeni, a cene su nešto niže ili približno iste u odnosu na Srbiju, a neka garderoba i upola jeftinija. Sve zavisi od artikla, popusta i prodavnice. Žensku majicu možete naći za pet evra, dečije farmerke za sedam, obične platnene patike za 10, muške majice osam evra.
U velikim marketima se konzerva piva 0,5l, u zavisnosti od marke, prodaje od 160 do 350 forinti. Kilogram trapista je 1.300 forinti, 1.200 je kilogram svinjskog buta, 600 je kilogram pilećih bataka, pomorandže su 300, a krompir 100 forinti. Za kilogram čajne kobasice treba izdvojiti 1.500 forinti, a razne vrste parizera i šunkarica se kreću od 500 do 2.000 forinti za kilogram. Pakovanje sladoleda od 900 ml je 1.000 forinti, a kilogram tek pristiglih jagoda je 900 forinti.


Naravno, da treba videti Budimsku tvrđavu, Matijinu crkvu, Budimski kraljevski dvorac i Ribarske kule (slika gore). I klinci će uživate u bajkovitom okruženju, a i pogled na Peštu je impresivan. Nakon toga se svi počastite ukusima iz poslastičarnice “Ruszwurm”, stare skoro 200 godina, a nalazi se u ulici Szentharomsag, blizu Matijine crkve.

Parlament i Bazilika Svetog Ištvana su za mnoge najimpozantnije građevine Pešte. Političko zdanje posetite i noću jer mu osvetljenje daje dodatnu magičnu notu. Bazilika ima kupolu od 96 metara, i zaista je ogromna, a uživanje u gledanju iste začiniće sladoled. “Gelarto Rosa” se nalazi pored Bazilike i kažu da je najukusniji sladoled u Pešti. Zaista je jako dobar, a i specifično ga serviraju, kao zvezdu, što i samo ime kaže. U zavisnosti od količine, cena je od 650 do 850 forinti.Preporučuli bismo još i Jevrejsku četvrt, koja je blizu centra i nalazi se odmah iza Sinagoge, koja je inače druga po veličini u svetu, odmah posle njujorške. Posebno je zanimljiva ulica Kazinczy, u kojoj se nalazi mnoštvo interesantnih kafića, restorana, lokala brze hrane, antikvarnica... U celoj lepezi dominira Szimpla bar. Ogroman, na više nivoa, alternativan prostor, uređen poput neke neobavezne umetničke instalacije. Noću se redovno organizuju kulturna dešavanja, a danju je opuštena i krajnje prijatna atmosfera. Turisti svih fela su tokom dana ovde dominantni, pa i bračni parovi sa bebama. Tako da preplitanje raznoraznih svetskih jezika, ispijanju pića u ovom skrivenom kutku daje poseban šmek. Pivo je 650 forinti, koka kola 500, espreso 350, a rakija 1.000 forinti.Budimpešta svakako jeste metropola po mnogim merilima i sigurno ima još dosta zanimljivih mesta, vrednih pažnje lokala i neotkrivenih kutaka. Svaka preporuka je dobro došla, pa u komentarima slobodno delite vaše utiske. Ko putuje srećan put, ko ne putuje, nek planira i pregleda jako koristan sajt www.budapestflow.com. Samo da znate da se Lančani most zatvara u septembru na dve godine zbog obnove.

CRTICE I ZAPAŽANJA

Na domaćim internet forumima se često mogu pročitati iskustva naših ljudi, da domaćini na ulicama Budimpešte nisu ljubazni, pa čak često daju i netačnu informaciju. Mi smo doživeli sve suprotno, čak se jedan mladi par vratio do nas sa traženom informacijom nakon što su se raspitali. Nešto je drugo što Mađari drže do sebe i jako su ponosni na sve mađarsko, ali znaju i da čuvaju svoj grad i, naravno turistički iskoriste sav potencijal. Skoro u svaku građevinu se ulaz naplaćuje, ali su i vidljive stalne rekonstrukcije čuvenih zdanja. Tako, osim stare uspinjače do Budimske tvrđave, postoji i lift, ali i pokretne stepenice. Treba li reći kako Petrovaradinska tvrđava i Podgrađe propadaju, a nije da nam grad nije prelep.
Zanimljivo je da 90 odsto policajaca nosi sunčane naočare, a pešaci se izuzetno poštuju i nema šanse da vam automobil ne stane ispred zebre bez obzira na frekventnost ulice. Pritom većina vozača i na semaforu i na pešačkom prelazu gasi motor. U prodavnicama možete naći hrvatske proizvode, a u čuvenom Szimplabaru toče slovenačko Union pivo. Čak među reklamama svetskih brendova na budimpeštanskim zgradama stoji i natpis “Gorenje”. Da u Budimpešti nije sve blistavo, vidi se čim se odmakne nekoliko blokova od Vaci ulice. Dosta ima prosjaka, ispod mostova i po parkovima žive plemena beskućnika, a primetni su i mladi socijalni slučajevi koji žicaju novac po parkinzima i metro stanicama.
Većina ambasada se nalazi na čuvenom Andraši bulevaru, osim naravno američke (slika gore). Ameri su sebe smestili u samom centru, pored Szabadsag parka. I to nije jedna zgrada, već je ceo blok njihov, ograđen debelom čeličnom ogradom, sa velikim barijerima na ulazu i stalno prisutnom mađarskom policijom. Pravo utvrđenje koje s tolikim metalom kvari miran ambijent parka i trga. Naša ambasada je odmah preko puta Trga heroja. Zanimljivo za ovo podneblje je da se albanska ambasada nalazi naspram naše, kao i kafić s imenom “Kara”.

Oceni vest:
27
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mirza

  pre 2031 dan i 23 sata

  Dejane, de mi pokazi smjestaj u budimpesti za 120 EUR-a zua 3 osobe ??

  Oceni komentar:
  7
  7
 • ter

  pre 1937 dana i 4 sata

  ima ga koliko voles...imas od 30 eur po danu do 400 eur...pa koliko ko moze...rekao je covek booking.com pa trazi..

  Oceni komentar:
  4
  9