Vikendice na Dunavu i Fruškoj gori lepak za kupce

Vikendice na Dunavu i Fruškoj gori lepak za kupce

Vikendice su se u prvoj polovini godine najbolje prodavale u Sremu, pokazao je Izveštaj Republičkog geodetskog zavoda o prometu nekretnina u prvom polugodištu 2021. godine. vikendice

Tokom prvog polugodišta na celom području zemlje prometovane su 743 vikend kuće, piše Dnevnik.rs.

Posmatrano po opštinama, najviše je vikendica dobilo nove vlasnike na teritoriji lokalne samouprave u Inđiji, gde je sklopljeno 106 kupoprodaja, zatim sledi Novi Sad, mada u Bačkoj, ali se pretpostavlja da su se kuće za odmor nalazile preko Dunava na padinama Fruške gore, omiljenom izletištu Novosađana. Geodeti su izbrojali da je u tom gradu ugovore o prodaji potpisalo 64 kupaca, odnosno prodavaca. Potom sledi Beočin na čijem području je prodato 47 vikendica, dok su na teritoriji opštine Sremski Karlovci sklopljene 42 kupoprodaje. Irig je, takođe, značajan kao područje gde se može odmarati, pa su potpisane 34 kupoprodaje.

U Banatu, tačnije u okolini Zrenjanina, prodato je 28 vikendica, dok su na severu Bačke, u Subotici, kupljene 24 kuće za odmor. Vikendice su se prodavale i u širem delu zemlje, a najviše u prvoj polovini ove godine bilo je u opštini Mionica - 19 kupovina, odnosno prodaja, zatim u Valjevu 16 i u beogradskoj opštini Sopot, gde su nove vlasnike dobile 24 kuće za odmor.

Geodeti su naveli da je uz ove nekretine išao i plac ili neki objekti. Tako je od ukupno prodatih vikendica, 73 odsto prodato s placem, a u 25 odsto kupovine – prodaje uz vikendicu su išli i objekti.

Ono što sve zanima jesu cene, da li se u pogledu vrednosti nešto promenilo, pošto je pandemija kovid-19 doprinela da kuće za odmor, ali i druge nepokretnosti dobiju na znatno većoj vrednosti nego dok nismo imali problema sa virusom.

Izveštaj je pokazao da se i dalje mogu kupiti vikendice za svega 1.000 evra, pa i do iznad pola miliona evra, što je bilo prisutno na tržištu i pre koronavirusa .

Najjeftinija vikendica prodata je na području Grada Subotice za 1.020 evra, a najskuplja je bila na Kopaoniku, gde je kupac platio za kuću za odmor 600.000 evra.

Iz tabele koja se navodi u izveštaju vidi se da se, recimo, kuća za odmor u opštini Alibunar u Banatu može naći za 2.000 evra, ali i za 34.000 evra.

U toj opštini, za šest meseci ove godine prodato je 11 vikendica, dok je u Beloj Crkvi sklopljeno deset ugovora. Cene vikendica u toj varoši, koja sve više dobija na turističkom značaju zbog jezera, kreću se od 3.500 do 29.500 evra.

Bela Crkva po cenama ne zaostaje mnogo ako se iz tabele pogledaju cene vikend kuća u beogradskoj opštini Barajevo, gde su se ove nekretnine prodavale od 9.500 do 37.000 evra. Ali zato razlike u pogledu cene ima ako se vidi vrednost ovih nekretnina u Zlatiborskom okrugu, u okolini Bajine Bašte, gde je najftinija vikendica koštala 23.000 evra, a najskuplja je prodata za 50.000 evra.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan