Virusi napunili čekaonice domova zdravlja

Virusi napunili čekaonice domova zdravlja

Virusne infekcije gornjih disajnih puteva praćene povišenom temperaturom, kijanjem, kašljanjem i slinavljenjem, hvataju zamah u celoj zemlji.

Najveće gužve su kod pedijatara koji dnevno pregledaju oko 60 mališana.

Doktorka Radmila Kosić, pedijatar u beogradskom Domu zdravlja "Zvezdara", kaže da je reč uglavnom o deci starosti oko godinu dana, koja su u septembru pošla u vrtić:

- S obzirom na to da je reč o virusnoj infekciji osnovna mera lečenja koju primenjujemo jeste izolacija deteta iz kolektiva, jer ova vrsta infekcije traje najmanje nedelju dana i to ako dete ima idealne uslove nege kod kuće – kaže za "Novosti" Kosić.

Tople supe, što više voća i tečnosti – najvažnije su mere za opravak najmlađih. Od podjednakog značaja jeste i redovno čišćenje nosa, jer se na taj način sprečava nastanak bakterijske infekcije.

- Moj savet je da sve majke ili očevi koji mogu da čuvaju decu do treće godine to i rade, jer deca mlađeg uzrasta imaju mnogo slabiji imunitet i umesto socijalizacije u kolektivu, na kojoj roditelji bespotrebno insistiraju, ona provedu period od oktobra do juna po domovima zdravlja i kod kuće bolesna, priča dr Kosić.

Starija, školska deca tokom proteklih nedelju dana kod lekara su odlazila najčešće zbog povišene telesne temperature, praćenje prolivom i povraćanjem:

- Reč je o stomačnom virusu, koji se, takođe, brzo širi u kolektivu, ali je on već na izmaku tako da ne očekujemo porast broja pacijenata, ističe dr Kosić.

Virusnu infekciju praćenu povišenom telesnom temperaturom, neprijatnim "grebanjem" u grlu i curenjem nosa ne bi trebalo lečiti antibioticima, osim u slučaju pojave bakterija. Prehladu bi trebalo preležati uz što više tečnosti kao i povećan unos namirnica bogatih vitaminom C.

Među odraslima situacija je slična kao i kod dece:

- Povećan broj pacijenata koje pregledamo ovih dana su uglavnom roditelji dece predškolskog uzrasta, jer oni najpre budu inficirani", kaže dr Nevenka Dimitrijević iz beogradskog Doma zdravlja "Voždovac".

- Za razliku od najmlađih, kod kojih respiratorna virusna infekcija spontano prolazi, kod 70 odsto odraslih ona se udružuje sa pojavom bakterija i prerasta u bronhitis i bronhopneumoniju – izjavila je dr Dimitrijević za "Novosti".

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde

 

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marija

  pre 1739 dana i 7 sati

  U NS ne može da se napuni čekaonica jer se sve radi na zakazivanje, a zakazuju taman toliko da nikad ne bude gužve, što je lepo, ali ne ako si ozbiljno bolestan jer nema šanse da te prime istog dana jedino ako si na samrti

  Oceni komentar:
  0
  0