Virusolog: Opasno je što su se male boginje pojavile u Novom Sadu gde je samo 25 odsto vakcinisane dece

Virusolog: Opasno je što su se male boginje pojavile u Novom Sadu gde je samo 25 odsto vakcinisane dece

Virusologe ne iznenađuje pojava malih boginja jer, kako kažu, roditelji ne vakcinišu decu. Strahuju i da je moguća epidemija većih razmera jer je obuhvat vakcinisane dece najmanji u poslednjih 20 godina.

Nakon Smedereva pojavile su se i u Novom Sadu. Lekari su upozoravali da je takav scenario izvestan, jer je broj vakcinisane dece MMR vakcinom u Srbiji pao na 74,8 odsto. Najmanji obuhvat vakcinacijom je u Novom Sadu, tek svako četvrto dete uzrasta od 12 do 15 meseci je primilo prvu dozu vakcine koja štiti od malih boginja, ali i zaušaka i rubele.

Virusolog dr Nada Kulić Kapulica kaže da je ovo "danak neodgovornosti roditelja prema svojoj, ali i tuđoj deci".

– Opasno je što su se male boginje pojavile u Novom Sadu gde je samo 25 odsto vakcinisane dece. To je virus koji se jako brzo širu. U populaciji koja nije vakcinisana virus se širi kao požar – navela je ona.

Napominje da je na loš odziv za vakcinaciju uticala i korona jer je fokus zdravstvenog sistema bio na toj epidemiji. Zaboravlja se, kaže ona, da male boginje nisu bezazlena bolest zbog komplikacija koje mogu da izazovu.

Mogu da daju vrlo teške komplikacije kod dece, ali i odraslih koji nisu vakcinisani – rekla je Kulić Kapulica.

Virus malih boginja izaziva opštu slabost organizma, te su česte komplikacije poput upale pluća, ali i upale mozga i moždanih ovojnica. Mogući su i smrtni ishodi. Lekari kažu da je najefikasnija zaštita od malih boginja MMR vakcina. Ona je obavezna u Srbiji. Kalendarom imunizacije predviđeno je da se prva doza primi u uzrastu od 12 do 15 meseci, a druga doza pred polazak u školu.

Vakcinacija u Srbiji protiv malih boginja počela je 1971. godine primenom monovalentne vakcine. Primena kombinovane vakcine protiv malih boginja i zauški počela je 1981. godine, dok je MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubele) počela da se primenjuje od 1994. godine.

Ceo tekst pročitajte na sajtu Euronews Serbia. 

Oceni vest:
0
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan