Virusolog Šekler: Virus je oslabio, omikron je korak u dobrom smeru

Virusolog Šekler: Virus je oslabio, omikron je korak u dobrom smeru

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu, doktor Milanko Šekler, izjavio je da je koronavirus oslabio i da se podvarijanta omikron brže prenosi, ali da su blaži su simptomi. Većina onih koji su preminuli u poslednje vreme ima pridružene i teške bolesti.

Doktor Milanko Šekler, gostujući u Beogradskoj hronici na RTS-u, objasnio da se beleži veći broj pacijenata u kovid ambulantama u Srbiji zbog početka školske godine i povratka sa letnjih odmora.

Šekler ističe da većina pacijenata koji dobiju uput za bolnicu, njih oko tri odsto, ima pridružene bolesti, te da u bolnicama gotovo nema mlađih ljudi.

Prema njegovim rečima, nije veliki skok broja novozaraženih u Evropi.

Skok je sa tri hiljade na pet hiljada, ali ne treba da zaboravimo da su pre dva meseca imali 150 hiljada novozaraženih. Pet puta su manje brojke – navodi Šekler.

Ističe da je virus oslabio, kao i da je omikron korak u dobrom smeru.

Virus se lakše prenosi, ali simptomi su mnogo lakši i mnogo je manje patogen. Nije se desilo ništa čudesno, već su se pojavile nove podlinije virusa – kaže Šekler.

Objašnjava da većina pacijenata, koja je u poslednje vreme preminula od koronavirusa, ima pridružene i teške bolesti, kao i da među njima ima nevakcinisanih.

Virus nije došao da ode, on će da ostane. Postaće peti humani koronavirus, koji ne pravi drastične probleme – objašnjava virusolog Milanko Šekler.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vojin

  pre 347 dana i 5 sati

  Veterinar koji se specijalizovao za besnilo kod lisica naglaba o HUMANOM virusu. I posle kao teorije zavere.

  Oceni komentar:
  4
  1