Više od 10.000 penzionera tužilo državu

Više od 10.000 penzionera tužilo državu

Prvog dana oktobra ističe rok za pokretanje postupaka za naknadu štetu zbog smanjenih penzija u perodu od 1. novembra 2014. do 1. oktobra 2018. godine tokom perioda fiskalne konsolidacije.

Kako saznaje Nova.rs, u Srbiji se pred sudovima u ovom trenutku vodi više od 10.000 parničnih i drugih postupaka oštećenih penzionera i njihovih naslednika za naknadu štete nanete smanjivanjem penzija tokom četiri godine. Kada se sve sabere i oduzme penzionerima je za četiri godine zakinuto osam penzija.

Pojedina penzionerska udruženja su ovim povodom pozvala oštećene penzionere da pokrenu postupak pre nego što istekne rok kako bi obezbedili pravo da, posle pozitivne presude Evropskog suda za ljudska prava, pokrenu i sudski postupak za naknadu štete.

Zakonom o privremenom uređenju načina isplate penzija u novembru 2014. godine, penzije u Srbiji koje su bile veće od 25.000 dinara umanjene su u zavisnosti od iznosa od 22 do 25 odsto, a kako su istakla pojedina udruženja, Ustavni sud je odbio da odlučuje da li je taj zakon u skladu sa Ustavom.

Neke procene Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije govore da je zakonom navodno oštećeno oko 840.000 penzionera i naslednika preminulih i da je prema podacima koje je država dostavila Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, ostvarena ušteda odnosno, kako oni ističu, šteta naneta penzionerima, iznosi oko 840 miliona evra, piše Nova.rs.

Po toj računici, u ovom sindikatu navode da to znači da je prosečno svakom penzioneru oduzeto po osam penzija.

Osnivač i predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, Jovan Tamburić, rekao je da oštećeni penzioneri mogu da im se obrate putem sajta kao i da su oni uspostavili saradnju sa 16 advokatskih kancelarija koje su ih zastupale.

Nama mogu da se obrate svi penzioneri i vojni i civilni. U našem udruženju ima čak više civilnih penzionera nego vojnih – izjavio je Tamburić za "Novu".

On je naglasio da su još jedan problem sudske takse koje mnogo siromašnih penzionera ne može da plati.

Šta ovaj predstavnik penzionera još vidi kao razlog toga što je samo 10.000 građana tužilo državu, pročitajte na sajtu Nova.rs.

Oceni vest:
8
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • nebesky

  pre 448 dana i 21 sat

  Zlatno doba...

  Oceni komentar:
  1
  7
 • Stanimirov Kokeza Dragica

  pre 445 dana i 3 sata

  Gde se nalazi to udruzenje u Novom sadu gde mozemo da se obratimo za pomoc?

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Dragoljub Nikolić

  pre 438 dana i 22 sata

  Poštovana gospodo,zanima me kome treba da se obratim i pridružim oštećenim penzionerima za tužbu i ostvarivanja svojih prava...

  Oceni komentar:
  1
  1